2013. július 30., kedd

Kuszkusszal töltött cukkini



Mostanában cukkinit tökkel eszünk, és fordítva. :) Viccen kívül szerencsére nagyon sok cukkinit és csillagtököt, meg egyéb más zöldségeket is kapunk a családtól. Jövőre mi is belevágunk a kertészkedésbe, és remélem nálunk is ilyen szép cukkinik fognak teremni. :)

Hozzávalók:

1 nagyobb cukkini
2-3 marék barna kuszkusz
gabonakolbász
csillagtök vagy 1 kisebb cukkini
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
fűszerek: himalaya só, curry

Elkészítés:

1. A cukkinit megmossuk, félbevágjuk, és kivájjuk a belsejét. Ezután kb. 2-3 marék kuszkuszt felteszünk főni kevés vízben.
2. Hagymát pucolunk, és egy nagyobb csillagtök negyedét, vagy egy kisebb cukkinit felkockázunk, és a hagymával együtt kevés olajon megpároljuk.
4. A megfőtt kuszkuszt elkeverjük a párolt csillagtökkel, majd belemorzsolunk valamennyi gabonakolbászt, és fűszerezzük ízlés szerint sóval, curryvel és zúzott fokhagymával.
5. Az így elkészült töltelékkel szépen megtöltjük az előkészített cukkiniket, és mehetnek is az előmelegített sütőbe. 180 fokon, kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Ani

Tisztán, tudatosan!


2013. július 17., szerda

Hideg, nyári gyümölcsleves

Ebben a nagy melegben jól esik egy kis könnyű hűsítő. Szeretek kísérletezni, így születtek meg ezek a hétvégi nyers tortám ihlette gyümölcslevesek. A legjobb, hogy gyorsan elkészíthetőek, akár cukor hozzáadása nélkül, és nagyon finomak.


Hozzávalók
az alma leveshez:
5-6 szem kisebb nyári alma
6 ek. mazsola
1 kávédarálónyi mandula
2 dl rizstej
2 dl tisztított víz
fél citrom leve
1 ek. rizsszirup

fahéj, szegfűszeg, menta levél, vanília rúd

1. A mazsolát beáztatjuk kb. 1 órára.  Ezalatt előkészíthetjük a hozzávalókat.
2. Megtisztítjuk az almákat (én csak a magházat szoktam kivágni, mert az értékes vitaminok a héja alatt vannak), ledaráljuk a mandulát.
3. A megduzzadt mazsolákat és az almákat a többi hozzávalóval együtt jó alaposan összeturmixoljuk. Ezután ízesíthetjük fahéjjal és egy pici szegfűszeggel.
4. Menta levelekkel és egy vanília rúddal min. 1 órára hűtőbe tesszük, hogy kellően lehűljön, és jól összeérjenek az ízek.


sárgadinnye leveshez:
1 egész sárgadinnye
5-6 ek. kókuszreszelék
1.5 dl tisztított víz
1 citrom leve

1. A sárgadinnye húsát kikanalazzuk, és a többi hozzávalóval együtt alaposan összeturmixoljuk.
2. Pár órára hűtőbe tesszük, majd fogyaszthatjuk.


Ani

Tisztán, tudatosan!

2013. július 15., hétfő

Gyógyító ételeink- cukkini

A cukkinit úgy érzem nem tudom megunni, ami nem is baj, mivel a nyár a cukkini szezonja. A tökfélék családjába tartozó zöldség rengeteg lehetőséget rejt. Készíthetünk belőle salátát, fasírtot, főzeléket, de tésztával és gabonával vagy más zöldségekkel együtt pirítva, grillezve is igazán ízletes.
De nem csak ezért szeretjük. Erős lúgosító hatása van, ugyanakkor nagyon alacsony az energiatartalma. Sokféle ásványi anyagot (kálcium, magnézium, kálium, cink, foszfor) és vitamint (C- és B-vitamin) valamint folsavat is tartalmaz.


Ani

Tisztán, tudatosan!


2013. július 10., szerda

Cukkinis mungóbab saláta

Itt a cukkini szezon, aminek nagyon örülünk, mert igen sokféle étel készíthető belőle. Én ezúttal saláta készítéséhez használtam föl.





Hozzávalók:
fél cs. mungóbab
2 cukkini
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag
fél citrom leve
fűszerek: himalaya só, fehér bors, oregano, bazsalikom, curry (1 csipetnyi)
hidegen sajtolt napraforgó olaj, tökmag olaj


1. A mungóbabot átmossuk és beáztatjuk néhány órára. Amikor kicsit megduzzadnak a szemek, felrakjuk főni.
2. Ezalatt előkészítjük a cukkinit. Megmossuk és felszeleteljük. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a felvágott cukkinit és a fokhagymákat (présen nyomjuk át). Ezúttal nem kell megvárnunk, hogy teljesen puha legyen, nem baj, ha egy kicsit "ropogós" marad.
3. Ha megfőtt a mungóbab, leöntjük róla a vizet és egy kicsit félre tesszük hűlni. Hűlés után óvatosan hozzá adjuk a cukkinit, majd kevés tökmagolajat öntünk rá, és ízlés szerint fűszerezzük. Nálam az oregano volt domináns, de feldobhatjuk egy kis cayenne borssal is.
4. A magokat olaj nélkül megpirítjuk, majd hozzáadjuk a salátánkhoz. A végén pedig hozzáadjuk a citromlevet is, jól összekeverjük, majd hagyjuk lehűlni.
5. Hidegen, házi készítésű tortillával fogyasztva ajánlom.


A tortilla repectjét itt találjátok. Egyszerű, gyorsan elkészül, és nagyon finom.

Ani

Tisztán, tudatosan!

2013. június 18., kedd

Könnyű nyári tésztasaláta

A nyár  nem ideális a nehéz ételek fogyasztására, éppen ezért nem is kívánjuk annyira. Így vagyunk ezzel mi is, ezért készítettem egy könnyű tésztasalátát, ami nagyon-nagyon gyorsan elfogyott.


Hozzávalók:


Fél csomag durum szélesmetélt
250 g csiperke
3-4 paradicsom
3 kanál tökmagolaj
2-3 zellerlevél


1. Főzzük meg a tésztát forró, sós vízben. Szűrjük le és kicsit hagyjuk hűlni.
2. A gombát tisztítás után szeljük vékonyra és süssük zsírjára.
3. Szeljük fel a paradicsomot és a zeller leveleket.
4. A tésztát forgassuk át a tökmagolajjal és dobjuk rá a paradicsomot, zellert majd a gombát. Jól keverjük össze és rakjuk hűtőbe, hogy érjenek össze az ízek.

Ildi
Tisztán, tudatosan!


Gyógyteákkal az egészségért

Teázni jó dolog, főleg akkor, ha az még jó hatással is van szervezetünkre.
Íme egy érdekes cikk ezzel kapcsolatban:

http://www.enportal.hu/teaval-a-kilok-ellen.html

  

Ani
Tisztán, tudatosan!

2013. június 12., szerda

Kora nyári meggyleves főzés nélkül

Isteni gyümölcsleves főzés nélkül, max. 10 perc alatt. Nálam nagy sikert aratott.
A meggy gazdag antioxidánsokban, és káliumban. Az antioxidánsoknak a fiatalság megőrzése mellett a betegségek megelőzésében is nagy szerepük van, a kálium pedig a szív- érrendszer, vesék és izmok működését támogatja.

Hozzávalók:

1 bögre magozott meggy
1 banán
fél liter növényi tej
1 dl víz
őrölt mandula
pár menta levél
fahéj
1 ek. juharszirup


1. A megmosott, kimagozott meggyet és a banánt beletesszük a turmixgépünkbe, majd ráöntjük a növényi tejet és a vizet.
2. Kávédaráló segítségével megőröljük a mandulát (ennek hiányában lehet kapni előre őröltet is), majd a többi hozzávalóval együtt beletesszük a gépbe.
3. Alaposan összeturmixoljuk, majd egy tálba öntve lehűtjük.
4. Pár óra múlva fognak összeérni az ízek, és hidegen fogyasztva finomabb.:)

Ani
Tisztán, tudatosan!

2013. június 3., hétfő

Sárgaborsó fasírt vöröshagyma csírával

Már régóta előszeretettel készítem ezt a fasírtot, és végre most itt is megoszthatom, veletek. :)



Hozzávalók:
fél csomag feles sárgaborsó
kevés liszt
fokhagyma
vöröshagyma csíra
hidegen sajtolt napraforgó olaj
fűszerek: só (himalaya), fehér bors, cayenne-bors, piros paprika, chili

1. Előző este beáztatjuk a sárgaborsónkat, majd másnap puhára/pépesre főzzük. Ezután egy kis hűlés után összeturmixoljuk 3 gerezd fokhagymával és egy kevés olajjal (3-4 ek.).
2. Az összeturmixolt pépünkhoz adjuk hozzá ízlés szerint a felsorolt fűszereket, keverjük jól össze. Majd annyi lisztet (3-4 ek.) tegyünk hozzá, hogy jól formálható fasírt alapot kapjunk. Végül keverjünk el benne kb. két marék csírát, és süthetjük is a fasírtokat. :)
3. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (légkeveréses funkció). Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, majd fasítokat formálunk, és kb. fél óra alatt, olaj nélkül készre sütjük a fasírtokat.

Salátával vagy más körettel is nagy sikert arat.

Ani

2013. május 23., csütörtök

Babonéz, a vegán majonéz

Szendvicsek mellé, rakott ételekhez tejszín vagy tejföl helyett. Íze valóban a majonézre emlékeztet, csak egészségesebb kiadásban. :)



Hozzávalók:
1 konzerv fehér bab
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 dl hidegen sajtolt olaj/olivaolaj
só, fehér bors
fél citrom leve


1. A babot lecsepegtetjük, majd a felkockázott hagymákkal beleöntjük a turmixgépünkbe.
2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és jó alaposan összeturmixoljuk.
3. Üvegbe töltve, lehűtve fogyaszthatjuk.

Ani

2013. május 14., kedd

Díjat kaptunk!

Megkaptuk a "Best blog" díjat, aminek nagyon örültünk. :) Nagyon sokat jelent ez nekünk, erőt ad a folytatáshoz. Köszönjük az Egészségmánia című blog szerkesztőjének, Eszternek. :) Ezúttal szeretném megköszönni, hogy olvastok minket.

Akiknek én szeretném adni a címet, és akik tovább adhatják:
Punk in the kitchen

Teendők és szabályok:
1. Megemlítjük, hogy kitől kaptuk a díjat.
2. Felsorolunk 1-4 bloggert, akiknek továbbítjuk a díjat- akiknek kevesebb mint 200 rendszeres olvasójuk van.
3. 1-1 kommentet hagyunk a blogokon a díjazásról.

Tisztán, tudatosan!

Ani