2016. február 5., péntek

Tavaszi megújulás- a blogon is!

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de rajtam kezd eluralkodni a tavaszi fáradtság. Így úgy döntöttem változtatni kell. Mostanában kicsit többször került tészta, illeve kenyér az asztalra, mint korábban. Egy mindenre kíváncsi tipegő mellett sokszor nehéz megoldani a főzést.
Ezen kívül pedig úgy érzem megint kezdek hadilábon állni a sajttal is. A babavárás előtt a vegán étrendet követtem kb. egy évig, majd terhesség alatt újra elkezdtem fogyasztani házi sajtot és háztáji tojást. Így vagyok ezzel ma is, de úgy érzem egy időre ismét szeretnék lemondani ezekről is.
Arra a döntésre jutottam, erre van szükségem a tavaszi megújuláshoz: még több gaboba, zöldség és gyümölcs, zöld turmix rendszeres fogyasztása ismét, állati termékek (esetemben sajt és tojás) elhagyása, cukor száműzése.
Tartsatok velem, mert együtt mindig könnyebb! :)

A blogon is várható egy kis megújulás. Új témák és új megjelenés, hogy minél több segíséget adhassak Nektek és magamnak egy egészségesebb, TELJES ÉLET eléréséhez.



Kövessetek a facebook oldalamon is!

Ani

2016. január 2., szombat

Karácsonyi beszámoló


Ahogy ígértem, itt vagyok egy rövid képes beszámolóval a mi karácsonyunkról.
Az elmúlt években minden karácsonykor műfenyőt díszítettünk, az idei viszont különleges volt. A kisfiam december 18-án ünnepelte az első születésnapját, így most egy kis takaros, gyökeres ezüstfenyő volt a karácsonyfánk, amit amint lehetséges, kiültetünk a kertbe. Így emlékeztetve minket erre a különleges dátumra.


Nagy a család, így sok időt töltöttünk vendégségben, de Szentestére én készítettem a menüt, ami a következő volt:
édesburgonya saláta
répás tofukrokett
töltött gombafejek
töltött pritamin paprika
vegán sushi

édesburgonya saláta

töltött pritamin paprika

töltött gombafejek és répás tofukrokett

vegán sushi
Az édesburgonya saláta és tofu krokett receptjét megtaláljátok a blogon, a töltött gomba és pritamin paprika pedig hamarosan. A sushi készítés nem véletlenül művészet,nehéz megtalálni az arányokat. De ahhoz képest, hogy először készítettem, egész jól sikerültek. Répával, kápia paprikával és avokádóval töltöttem.

Sajnos mindig úgy érzem, hogy nem elég a nap 24 órája, így most is elmaradt pár terv, de remélem ezeket is el tudom hamarosan készíteni. Aki hasonló cipőben jár, javaslom, hogy írjon fel mindent egy papírra, hogy ne vesszenek el az ötletek! :)



 Ani

2015. december 20., vasárnap

Karácsonyi menü ajánló

Összeállítottam egy kis ajánlót, amit a blogon található receptekből válogattam össze. Pár ötlet, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra. :) A főételt valamilyen gabonával(pl.: bulgur, barna rizs, qinoa) gazdagíthatjuk még, hogy mindenki jóllakjon. Remélem találtok köztük kedvetekre valót!

Leves: 
burgonyás csicsóka krémleves fokhagymás pirítóssal

Főétel: 
 vegán sushi


Desszert/kínálók: 
                           


Mindenkinek kellemes ünnepeket, boldog karácsonyt kívánok! <3
Az ünnepek után jövök egy kis összefoglalóval, hogy nálunk hogy nézett ki a karácsonyi asztal. :)

Ani
          

2015. december 14., hétfő

Karácsonyi "mézes"kalács agavé sziruppal

Már tavaly is szerettem volna készíteni vegán mézeskalácsot, de sajnos kifutottam az időből. Idén viszont belehúztam, hogy időben kész legyek. Az elszántságomat az is fokozta, hogy nagy erőbedobással készültünk a múlt hét pénteki támogatói koncert büféjére. A koncert és büfé teljes bevétele a Törökszentmiklósi Befogad-Lak Állatmentő Alapítványát támogatja. Én ezeket a mézeskalácsokat, karobos amaránt golyókat és "kolbász"krémet készítettem. A büfé jól sikerült, sok finomságot lehetett megkóstolni. :)
A Change for Changing, melynek én is tagja vagyok, célul tűzte ki az állatok aktív védelmét. Igyekszünk minél több fórumon jelen lenni, népszerűsíteni a vegán/vegetáriánus táplálkozást, adományokat gyűjteni állatmenhelyek számára.

A "mézes"kalács receptjét itt találjátok. Én agavé sziruppal készítettem, a tetejüket juharfasziruppal kentem meg, majd tojásmentes cukormázzal díszítettem.
A cukormáz receptjét itt találjátok. Nagyon egyszerű, és nagyon jól köt. Az előírt adagot valóban meg kell kétszerezni,háromszorozni,mert nagyon kevéske. Én három tepsi süteményre az adag háromszorosát készítettem el, bár meg is maradt belőle.
A végeredménnyel meg voltam elégedve, egész puhák is maradtak. Most fogok még egy adagot készíteni, mert ezeknek már nyomuk sincs. :)




Ani

2015. december 7., hétfő

Karobos amaránt golyók

Egészséges nassolni való? Igen! <3 Ráadásul tényleg 10 perc alatt elkészültem vele.
Az amaránt ráadásul igazi superfood, az "élet gabonájának", az "inkák kincsének" is szokták nevezni. Magas beltartalni értékekkel rendelkezik. Aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, így fehérjéje kiválóan hasznosul. Gazdag lizinben, megy aminosav az érelmeszesedés ellenszere, valamint gátolja a rákos sejtek szaporodását, megelőzi kialakulásukat. Kiemelkedő vastartalma, mint mennyiségileg, mint hasznosulását tekintve is. Ezen kívül kalcium (meghaladja a tejét) és magnézium gazdag forrása is.
Ezek alapján nem csak nekünk, vegetáriánusoknak ajánlott a fogysztása, hanem mindenkinek, aki oda szeretne figyelni egészsége megőrzésére.

Ezért is szántam vendégvárónak, mert így az is megismerkedhet vele, aki eddig nem is hallott erről a kincsről. A puffasztott amarántot egyébként sokféle módon felhasználhatjuk. Keverhetjük müzlibe, más süteményekbe, de akár levesbetétként is megállja a helyét.




A recept
hozzávalói:

100 gr. puffasztott amaránt
2 ek. karobpor
3 ek. rizsszirup
1 dl növényi tej
2 ek. natúr rizspehely


1. Egy keverőtálba tesszük az amarántot, és a rizspelyhet (kb. 2 maréknyi amarántot félreteszünk, hogy legyen miben megforgatnunk őket). Beleszitáljuk a karobport, majd alaposan elkeverjük.
2. Ezután jöhet a tej és a rizsszirup. Jól eldolgozzuk.
3. A masszából kis golyócskákat formálunk, melyeket végül meghempergetjük a maradék natúr amarántban.

Ani


2015. november 26., csütörtök

Egy kis kirándulás

Sajnos igen régen jelentkeztem új bejegyzéssel... Az utóbbi időben sokat járunk-kelünk napközben, s a hétvégéken is igyekeztünk kihasználni a szép időt, és minél többet kint tölteni a szabadban.
Pár évvel ezelőtt nagyon megszerettem az őszt. Szeretem megfigyelni a fákat, ahogy csodaszép színekben váltakoznak. Már-már az ősz a kedvenc évszakom a tavasz után. Ha nincs sok eső, ilyenkor a legszebbek az erdők, ebben az időszakban a legizgalmasabb a kirándulás is. Szeretek leveleket gyűjtögetni, melyek aztán otthonunk díszei lehetnek, belopva a természetet a szobába. Legutóbb Dobogókőn jártunk, mely méltán híres. Meseszép kilátás, csodaszép fák mindenhol. A képek elárulják, hogy egy pár hete készülök már ennek a bejegyzésnek is a megírására, mert a fák még színes ruháikban tündökölnek.









Ani

2015. október 12., hétfő

Fűszeres sütőtök krémleves hideg napokra

Imádom a sütőtököt. Ez volt az egyik ok, amiért kicsit vártam már az őszi napokat. Mikor kint már kezd hűvösre fordulni, jól esik egy tányér finom meleg leves, ami átjár minket egy hosszú nap után. Na ez a leves szerintem pont ilyen. Kellemesen fűszeres, laktató, pirított magokkal és egy pirítóssal főételnek is megfelel.


Mikor felvágtam a sütőtököt olyan meglepetés várt belül, amire nem is számítottam. :) A magok csírázásnak indultak, ami annyira jó látvány volt. Csupa élet volt ez a sütőtök, egyenesen anyukám kertjéből. Friss és tápláló, tele vitaminokkal és minden jóval.


A sütőtök egyébként tele van C-vitaminnal, gazdag forrása A-vitaminnak, B-vitaminoknak és E-vitaminnak, folsavnak és vasnak is. 


Hozzávalók:
sütőtök
oliva olaj
kókusz tejszín
fűszerek: himalája só, bors, fokhagyma, gyömbér

1. A sütőtököt megtisztítjuk, majd cikkekre vágva megsütjük.
2. A megsült sütőtök darabokról lehúzzuk a héját és egy fazékban felöntjük vízzel, feltesszük főni. 
3. Botmixerrel turmixoljuk simára, majd fűszerezzük bátran! Só, frissen őrölt bors, 3 gerezd fokhagyma, friss reszelt gyömbér. Ezután tegyünk hozzá egy fél doboz kókusztejszínt, ami megkoronázza és kiemeli az ízeket. Kiemeli a sütőtök édességét és az erősebb fűszerezést kissé tompítja. Ezzel lesz igazán lágy és selymes, mégis fűszeres, melegítő hatású.

Én nem használtam fel az egész tököt, mert elég nagy volt, így is többször ehettünk belőle. Tehát ha kisebb sütőtökből készítjük, nem kell annyi kókusz tejszín sem.


Ani

2015. szeptember 18., péntek

A mogyoróról dióhéjban



A kertünkben két mogyoróbokor is található, így minden évben szorgosan szedegetem ősszel. Sajnos a kutyák mindig hamarabb kiszagolják, hogy elkezdett potyogni, így jó párat elropogtatnak előlünk. De nem csoda, hogy így odavannak ezért a csonthéjasért, hiszen tele van vitaminokkal és jótékony olajokkal.




A mogyoró az olajos magvak közé tartozik, ezzel azt hiszem nem árulok el nagy titkot. Viszont azt jó ha tudjuk, hogy ezek telítetlen zsírsavak, melyek fogyasztása nagyon hasznos szervezetünk számára. Elengedhetetlen az idegrendszer és a hormonális rendszer megfelelő működéséhez. Ezen felül kiemelkedő C- E- és B-vitamin tartalma, valamint réz és kalcium tartalma. A B-vitaminok az idegrendszert támogatják, a C- és E-vitamin pedig hatékony antioxidánsként ismert. A megfelelő réz bevitel elengedhetetlen szervezetünk optimális működéséhez, a kalciumot pedig nem kell bemutatnom.

Ha tudatosan szeretnétek táplálkozni, fogyasszatok minél gyakrabban olajos magvakat, mogyorót és dióféléket egészségetek megőrzéséhez!
A képen látható szív alakú heg a diófánk törzsét díszíti. :)



Ani

2015. augusztus 18., kedd

Rétegelt szederkrémes pohárdesszert


A múlt hétvégén ismét vidékre utaztunk. Ezúttal a szeder volt tele roskadásig, így szedtem is belőle jócskán, hogy készíthessek belőle valami finomságot. De persze szemezgetni sem utolsó. Édesanyám lekvárt szokott készíteni belőle, ez az első számú kedvencem, amit a meggy+alma lekvár követ a sorban. Ezekből meg tudok enni simán fél üveggel, ha egy kis édességre vágyok. :) (Néha muszáj egy kicsit bűnözni.) Ilyenkor nyáron mindig találni valami finomat a kertben. Szeder, málna, szilva, lassan érnek az almák és a körte, na meg a szőlő is. 


A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz. Gazdag vitaminokban(A- B1, B6, C-vitamin és folsav) és ásványi anyagokban (kálium, kálcium, foszfor, magnézium, vas). Tele van antioxidáns flavonoidokkal, melyeknek immunerősítő, gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatásuk is van. (forrás: www.nemzetisegek.hu)

Ez a pohárdesszert rendkívül egyszerű, ugyanakkor mutatós is. Lehet vendégváró, vagy akár reggelire is fogyaszthatjuk.

Hozzávalók:

2 pohár vaníliás joghurt (lehet natúr is)
3 marék szeder leturmixolva, 1 marék díszítésnek
zabpehely, árpapehely, puffasztott amaránt díszítésnek
fajéj, agavé szirup


1. A szedret összeturmixoljuk botmixer segítségével némi fahéjjal és agavé sziruppal ízesítve.

2. Egy pohárba elkezdjük rétegezni a hozzávalókat.
3. Először a szederkrém, majd jöhet némi zabpehely és árpapehely. Ezután a joghurt réteg, majd újra a pelyhek, és a szederkrém. A tetejét joghurttal és egész szederrel koronázzuk, meghintve fahéjjal és amaránttal.
4. Jól lehűtve kínáljuk.
 Ani

2015. július 27., hétfő

Babonézes édesburgonya saláta

Az utóbbi időben nagyon megkedveltem az édesburgonyát krémes, lágy íze miatt, valamint sokkal hamarabb elkészül a nálunk őshonos társánál. Magas rost- és ásványi anyag tartalma mellett gazdag A-, B- és C-vitaminban, természetes vas és kálium forrás. Egy szem édesburgonya fedezi a napi C-vitamin szükséglet 47%-át, A-vitamin szükségletünk 100%-át. Gyulladáscsökkentő és antioxidánsokat tartalmaz, és a glikémiás indexe is alacsony. Szóval a cukorbetegeknek kitűnő választás!
Az édesburgonyáról egy kis ismertető itt




Hozzávalók:


kb. 6 db közepes édesburgonya
fűszerek: só, tárkony, oregano
póréhagyma
1 ek. dijoni mustár

a babonéz rececptjét itt találjátok

1. Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd sütőpapírra halmozzuk és fűszerezzük. Ízlésünk szerint sózzuk, megszórjuk tárkonnyal, oreganoval, majd meglocsoljuk oliva olajjal és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük.
2. Elkészítjük a babonézünket.
3. A burgonyát hagyjuk hűlni egy kicsit, majd egy tálban beleforgatjuk a babonézbe. Szeletelt póréhagymával tehetjük még ízletesebbé.
4. Hidegen tálaljuk!


Ani