2013. április 12., péntek

Meggyes-mákos pite

Ez lett mostanában a kedvenc sütim, remélem ti is szeretni fogjátok. Viszonylag egyszerű, és univerzális. Akár szülinapra, akár a szombat reggeli kávé mellé. Egyszerűen imádnivaló. :)



Hozzávalók

a tésztához:
30 dkg graham liszt (kb. 2 bögre)
1 cs. sütőpor
3 ek. mák
fél kocka növényi margarin
fél bögre növényi tej

a masszához:
2 db alma lereszelve
magozott meggy
3-4 ek. mák
1 cs. vaníliás cukor
4 ek. búzacsírapehely
fél bögre tej
fél citrom leve
agavé szirup/méz

1. A tészta száraz hozzávalóit jól elkeverjük, majd a margarint fél bögre tejjel megolvasztjuk. Ha teljesen megolvadt, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és az egészet összegyúrjuk. Könnyen formálható tésztát kell kapnunk.
2. Az almákat  lereszeljük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és ízlés szerint agavé szirupot. Az így elkészült pépet egy edénybe tesszük, és lassan hozzákeverjük a többi hozzávalót is.
3. Az így kapott masszát közepes lángon, folyamatosan kevergetve pár perc alatt összefőzzük.
4. A tésztánk 2/3-át kinyújtjuk, majd szépen beletesszük egy tortaformába, ügyelve arra, hogy peremet is hagyjuk neki. Ha ez kész, jöhet a massza a tészta tetejére.
5. Díszítésként rakhatunk rá gyümölcsöket, majd a tetejére a maradék tésztából rácsot formálunk/sodrunk.

200 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses funkció) kb. 15 perc alatt készre sül.

Ani