2012. július 28., szombat

Nyári zöldséges lepény

Nagyon sokféle zöldség terem a kertünkben és a szomszédból is kaptunk egy  jó adag csillagtököt, ezért egyértelmű volt, hogy valami extrán zöldséges dolgot kell készítenem. A lecsót picit már unom, de valami laktató ételt szerettem volna, így született ez a zöldséges pite vagy lepény nevezzük, ahogy akarjuk. Útravaló elemózsiának sem utolsó, csomagoltunk belőle  a Balatonhoz is.




Hozzávalók:

Tésztához:
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg búza finomliszt
15 dkg vaj
1 tojás
só, víz
Feltét:
csillagtök, paradicsom, kukorica, hagyma, sajt


  1. A kétfajta lisztet keverjük össze, majd adjuk hozzá a puha vajat és a tojást.
  2. Ízesítsük sóval, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
  3. Az elkészült tésztát csomagoljuk fóliába, majd fél órára helyezzük hűtőbe.
  4. Amíg a tészta összeáll, különböző idényzöldségekből készítsünk feltétet.
  5. A tésztát nyomkodjuk egy pite forma aljába, majd öntsük rá a zöldséges feltétet, és szórjuk meg sajttal.
  6. Előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt süssük meg.

Ildi

2012. július 23., hétfő

Házi falafel

Már régóta szerettem volna kipróbálni, hogy mit tudok alkotni otthon, ami a török kajáldák falafelére emlékeztet. A végeredmény nem tökéletes, de igazán ennivaló! :)


A képen én egy kis tejfölt is csempésztem a tortillámra, de a recept alapvetően vegán.

Első lépés a tortilla elkészítése.
Hozzávalók (kb. 8 db):

2 bögre graham liszt
1 cs. sütőpor/szódabikarbóna
1 tk. só
4 ek. olaj
1-1.5 dl langyos víz

1. A száraz hozzávalókat jól összekeverjük.
2. Hozzáadjuk az olajat, majd lassan, folyamatosan kevergetve a vizet is. Ha jól dolgoztunk, jól formázható tésztát kapunk.
3. 8 kis gombócot gyúrunk a tésztából, melyet 20 percig hagyjunk pihenni.
4. A gombócokat nyújtsuk lapos, kerek formájúvá, melyeket olaj hozzáadása nélkül serpenyőben süssünk készre. Akkor lehet megfordítani őket, amikor elkezdenek felhólyagosodni.
A kész tortillákat azonnal fedjük le alufóliával, mert különben nagyon kiszáradhatnak!
Ha van időnk, készíthetünk többet is, melyeket nyugodtan le lehet fagyasztani, így legközelebb kevesebb dolgunk lesz! ;)

Második lépés a "falafel" golyók elkészítése, melyet én ezúttal nem csicseriborsóból, hanem sárgaborsóból készítettem el.
Hozzávalók:
fél cs. sárgaborsó
2 ek. liszt
kevés zabpehely
2 kis fej hagyma
fokhagyma
só, bors, pirospaprika, petrezselyem, római kömény

1. Megfőzzük a sárgaborsót. Egészen addig főzzük, amíg már kezd szétfőni. Ha kész van, picit hagyjuk hűlni, majd botmixerrel vagy villával pépesítjük.
2. Megpirítjuk a hagymát kevés olajon, majd hozzáadjuk a pirospaprikát.
3. A pépesített sárgaborsóhoz hozzáadjuk a megfonnyasztott hagymát, majd ízlés szerint ízesítjük kevés sóval, borssal, köménnyel, petrezselyemmel. Bőven tehetünk hozzá fokhagymát is, nagyon jó ízt ad a sárgaborsónak.
4. Végül keverjünk hozzá zabpelyhet és lisztet, mely felveszi a maradék nedvességet.
5. Gombócokat formálva forró olajban, vagy sütőben sütőpapíron süssük ki őket.

A kész tortillát, és "falafel" golyókat vegyes salátával tálaljuk!

Ani