2014. április 7., hétfő

Vegán sajttorta

A sajttortát azt hiszem mindenki szereti. Így vagyok ezzel én is. Most egy különleges alkalomra készítettem, első alkalommal vegán kiadásban. A dolgot nehezítette még az is, hogy cukor és gluténmentes is legyen. A végeredmény olyan jól sikerült, hogy fél óra múlva szinten semmi nem maradt belőle. A kép önmagáért beszél. :) Ennél nagyobb dicséret nem is kell.




Hozzávalók:

a torta talpához:
3 kávédarálónyi zabpehely
2 kávédarálónyi dió
3 ek. darált mák
vanília
1 marék áztatott datolya, fél zacskó áztatott mazsola
1 dl növényi tej

a krémhez:
2 csomag áztatott kesudió
1 kis pohár szójajoghurt/vagy egy nagynak a fele
kevés citromlé
vanília
1 marék áztatott datolya, fél csomag áztatott mazsola
1 kávédarálónyi mandula
útifű maghéj

1. A torta talpához a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk az előáztatott, kevés vízzel összeturmixolt datolyát és mazsolát, valamint hozzáöntjük a növényi tejet is. Kicsit félre tesszük, amíg megszívja magát nedvességgel.
2. A krémhez mindent beleteszünk a turmixgépünkbe kivéve a darált mandulát és az útifű maghéjat. Az egészet krémes állagúra turmixoljuk, majd hozzákeverjük először a mandulát, majd az útifű maghéjat is.
3. Elővesszük a tortaformánkat, és a "tésztát" szépen belenyomkodjuk úgy, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen.
4. Ezután jöhet a krém. Oszlassuk el a tetején egyenletesen. Ha kész vagyunk, tegyük be a hűtőbe egy órára, majd tálalás előtt kiolvasztott, mirelit piros gyümölcsökkel díszíthetjük.


Ani
Tisztán, tudatosan!