2012. március 1., csütörtök

Kenyér a sütőből

Tulajdonképpen egy évek óta használt és egyébként nagyon bevált receptet írok most le. Évekkel ezelőtt olvastam először a DolceVita blogban és már akkor kipróbáltam, azóta is nagy sikerrel sütöm általában hétvégente. Légkeveréses sütőben tökéletes az állaga, de a hagyományos sütőkben is süthető ez a finom kenyér. Ízesíteni tulajdonképpen bármivel lehet, csak a fantáziánk szabhat határt. Legtöbbször egész köményt használok, de lehet szezámmaggal vagy lenmaggal is ízesíteni. Most köménymagot használtam, de érdemes mindent kipróbálni.




Hozzávalók:

25 dkg teljeskiőrlésű liszt
25 dkg zabliszt
1 cs. szárított élesztő
1,5 dl langyos víz
1 csipet só
1 kiskanál egész köménymag

  1. A liszteket szitáljuk át és alaposan keverjük el az élesztővel, a sóval és a köménymaggal.
  2. Adjunk hozzá lassan a vizet és dolgozzuk el jól a masszát. (Nokedlitészta sűrűségű)
  3. Takarjuk le a tálat és meleg helyen kelesszük 10-12 órán át.
  4. Kicsit keverjük át és még 30 percig tegyük félre.
  5. Előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig.
Ildi :-)