2014. február 18., kedd

Zabpelyhes kenyér élesztő nélkül

Könnyen elkészíthető, és nincs benne élesztő. Candida diétában és cukorbetegek is fogyaszthatják. Elkészíthető hagymás változatban is.


Hozzávalók:

1 bögre zabpehely
2 bögre graham vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 ek. szódabikarbóna
magok: szezámmag, lenmag, napraforgó-, egész szemű mák
fűszerek: só, köménymag
3-4 ek. hidegen sajtolt olaj
kb. 1.5 dl langyos víz

1. Először jól elkeverem a száraz hozzávalókat, beleteszem a magokat és a fűszereket is.
2. Hozzáadom az olajat, ezzel is elkeverem, majd annyi vizet adok hozzá, hogy egy jól formálható tésztát kapjak.
3. Kenyér formájúvá gyúrom, a tetejét megkenem vízzel, majd előmelegített sütőbe (légkeverés, 180 fok) teszem. 15 perc után leveszem a sütő hőfokát 150 fokra, és még 15 perc alatt készre sütöm.
4. Ha elkészült csavarjuk ruhába, hogy sokáig puha maradjon!

Szendvicskrémekkel, zöldségekkel nagyon finom!

Ani
Tisztán, tudatosan!

4 megjegyzés:

  1. Kedves Ani!

    Szeretettel meghívlak játszani:

    http://vegalife.blog.hu/2014/02/20/jatek_jatek_289

    Csatlakozz te is! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi a meghívást! Természetesen szívesen játszok én is. :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ani,
    jó ideje kísérletetem élesztőmentes (és ha lehet, gluténmentes) kenyérsütéssel, de nem túl sok sikerrel, főleg az állag, de az íz tekintetében sem. A szódabikarbónától és a sütőportól nem dagad meg a kenyerem, lapos marad. Mi a te titkod, főleg, hogy a fenti recept szerint állni sem hagyod az összegyúrt tésztát? És a 30 perc sütés is olyan kevésnek tűnik, amitől persze nagyon is vonzó. Itt talán a zabpehely segít a jobb állag és rövidebb idő elérésében?
    Üdv, Ági

    VálaszTörlés