2012. január 9., hétfő

Gyógyító ételeink- alma

A rovat első főszereplője az évszaknak megfelelően: az alma. Az alma számos kedvező hatással bír, és mindenki számára könnyen hozzáférhető.

1. antioxidáns hatás: az alma héja rendkívül gazdag antioxidánsokban, melyek képesek megkötni a szervezetben keletkező szabad gyököket. A szabad gyökök felelősek az öregedésért, valamint betegségek kialakulásában játszanak szerepet (érelmeszesedés, daganatos betegségek stb.).
Így aztán eszünkbe ne jusson megszabadítani a héjától mielőtt megesszük, mivel ezzel a legértékesebb része kerül a szemétbe!
2. anyagcserét serkentő hatás: rostanyagokban gazdag, mely vízzel érintkezve megduzzad, ezáltal lazítja a székletet, és megkönnyíti annak ürítését. Tehát székrekedési panaszok ellen kiváló!
3. koleszterinszint csökkentő hatás: rostjai nem csupán a vizet képesek megkötni, hanem a koleszterin vérbe való jutását is csökkenti képes.
4. vitamin és ásványi anyag tartalom: legjelentősebb a C-vitamin tartalma, mely a héj alatti húsrétegben található. Ásványi anyagok közül kálium, bór, cink, mangán és fluor található benne.

A 100%-os almalevek fogyasztása is jótékony hatással van szervezetünkre. Ha tehetjük, szűretlen leveket fogyasszunk!
Keressétek almás receptjeinket! ;)

Ani