2013. szeptember 18., szerda

A nagy visszatérés- pizza tökéletesre fejlesztve

Már nagyon hiányzott a blogolás, és a receptek is itt sorakoznak feltöltésre várva. Remélem jól telt a nyaratok, és kihasználtátok a napsütést, mert úgy látszik idén hamarabb köszöntött be az ősz.
Egy igazán kiadós recepttel készültem mára, mellyel már régóta kísérletezek. Természetesen a megunhatatlan pizzáról van szó. :) Pizza terén a legfontosabb kérdés a tészta. Ez az alapja az egésznek. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én inkább a vékony tésztára szavazok, melyet nem is olyan egyszerű kivitelezni. De ezúttal úgy érzem sikerült megoldanom a feladatot, ezért gyorsan le is írom ide, nehogy elfelejtsem.






Hozzávalók a tésztához:

1 bögre graham vagy teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
1 bögre kukorica liszt
1 tk. szódabikarbóna
1 csipet himalája só
oregano, bazsalikom
3-4 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
1-1,5 dl víz

Hozzávalók a cukkinis-kápiás feltéthez:

1 nagyobb cukkini
3 db. kápia paprika
1 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
hidegen sajtolt napraforgó olaj
himalája só, oregano, bazsalikom, fehér bors, pici fűszerparika, és pár gerezd fokhagyma






1. A liszteket elkeverjük a többi száraz hozzávalóval, majd hozzáadjuk az olajat és lassan adagolva a vizet is. Jól formázható tésztát kell kapnunk, melyet 20 percre félre teszünk pihenni.
2. Ezalatt előkészítjük a feltéteket. Megmossuk és felszeleteljük a cukkinit és paprikákat. Kevés olajon elkezdjük párolni, majd hozzáadjuk a felszeletelt hagymákat, és együtt pároljuk tovább.
3. A tésztát sütőpapíron ízlésünknek megfelelő vékonyságúra nyújtjuk, majd a piteforma segítségével a kellő nagyságúra vágjuk. Az így kapott tésztát a sütőpapírral együtt a formába helyezzük, majd a maradék tésztát gondosan a forma széléhez nyomkodjuk, hogy peremet adjunk a pizzánknak.
4. Először a paradicsomos alapot tesszük a tetejére, majd jöhet a megfűszerezett cukkinis-kápiás feltét. Kukoricával, gombával, olivabogyóval vagy más zöldséggel is feldobhatjuk még, de önmagában is finom lesz. :)
5. 180 fokon, légkeverése funkcióval kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Plusz ötlet: mielőtt majdnem kész a pizzánk, babonézzel megbolondítva még 10 percig a sütőben hagyjuk. Így a sajtot sem fogjuk hiányolni.

A paradicsomszósz és babonéz receptjét itt és itt találjátok!

Ani
Tisztán, tudatosan!