2014. november 6., csütörtök

Olivás cipó

Mostanában ezt a kenyeret szoktam elkészíteni hol olivásan, hol köményesen. Napokig puha marad, ha bebugyoláljuk egy konyharuhába. Szeletelhető, pirítható.



Hozzávalók:

2 bögre tönkölyliszt
1 bögre finomszemű zabpehely
1 bögre rétesliszt
1 kávéskanál só
1 csomag instant élesztő
4 ek. olivaolaj
1 bögre langyos víz
2 marék szeletelt,zöld olivabogyó

1. A száraz hozzávalókat (lisztek, zabpehely, só, élesztő) összekeverjük, majd az olajat is elkeverjük benne. Végül jöhet a langyos víz, és jól összegyúrjuk a tésztát. Ha nagyon ragadna, tehetünk hozzá még egy kis tönkölylisztet.
2. Az összegyúrt kenyér tésztát betakarva félre tesszük egy órára kelni.
3. Egy óra elteltével jól gyúrjuk át a tésztát, hozzáadva a szeletelt olivát is. Hideg sütőbe téve (a sütő melegedése közben is kel a tészta) kb. 30 perc alatt 180-200 fokon enyhén barnára, készre sütjük.

Süthetjük formában is, de tepsibe téve tetszőleges formát adhatunk neki (csavart/kerek cipó). Én ezúttal kerek cipóvá formálva sütöttem ki.

Ani
Tisztán, tudatosan!