2012. február 2., csütörtök

Mogyorós-mézes muffin

Hosszú még a tél, sőt úgy tűnik, csak most érkezik meg igazán, ezért hétköznap is jól esik egy kis nassolás, de természetesen most is, mint mindig kizárólag „büntetlenül”. Az új konyhánkban is beindult az élet, lassan kezdem kitapasztalni a sütőt, ennek köszönhetően gyakrabban kerülnek majd fel új posztok. Költözésünk egy kicsit lefoglalt mostanában, de az új konyhai felszerelés kárpótol mindenért.
A mostani sütit azért készítettem, mert reggelente nem sok időnk van nyugodtan reggelizni, ezért jól jön egy-két finom falat a vonaton vagy a munkahelyen. Ahhoz, hogy tartalmas legyen ez a muffin, került bele egy kis zabpehely is, de így sokkal laktatóbb.



Hozzávalók:

1 bögre zabliszt
1 bögre zabpehely (aprószemű)
½ bögre méz
½ bögre darált mogyoró
1 bögre tej
1 csomag sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 egész tojás
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál olaj

1.     Mérjük egy nagy tálba a száraz hozzávalókat és alaposan vegyítsük el. (liszt, sütőpor, zabpehely, szódabikarbóna, fahéj, mogyoró)
2.       Szintén egy tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat (tej, tojások, méz)
3.       Harmadik lépésként a nedves hozzávalókat keverjük a szárazhoz és finom mozdulatokkal elegyítsük el.
4.       Kanalazzuk muffin papírokkal bélelt sütőformába és előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig 170 fokon. 

Ildi :-)

2012. január 30., hétfő

Gyógyító ételeink- méz

A méz gyógyító, egészségvédő hatásairól bizonyára mindenki hallott már. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Évszázadok óta használjuk megfázás kezelésére, baktériumölő tulajdonságai miatt pedig sebek kezelésében is hatásos. Remekül helyettesíti a cukrot, így fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják. Fogyasztása télen különösen ajánlott! Segítségével könnyedén átvészelhetjük ezt az időszakot betegségek nélkül.

A mézben található legjelentősebb vitaminok: B1, B2, B5, B6, A-, E-, C-vitamin
A B-vitaminok az idegrendszer megfelelő működését, a sejtszintű folyamatokat támogatják, szerepet játszanak az egészséges bőr és haj fenntartásában. Az A-vitamin a látáshoz nélkülözhetetlen, valamint szintén az egészséges bőr fenntartásához járul hozzá. Az E-vitamin antioxidáns hatásairól nevezetes, a C-vitamint pedig azt hiszem nem kell bemutatnom. :)

A mézben található ásványi anyagok: vas, kálcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium.

A bőrszépítésben is régóta használatos. Gondoljunk csak a mézet tartalmazó kozmetikumokra, vagy akár a mézes masszázsra, melynek a szépítésen túl egészségvédő hatásai is bizonyítottak.

Csak egy recept a sokból, mely méz hozzáadásával készül, és remek téli majszolnivaló. :)
http://biovilag.blogspot.com/2011/12/aszaltmeggyes-cookie.html

Végül pedig egy blog, melyet a figyelmetekbe ajánlok:
http://mez-mez-mez.blogspot.com/


Köszönet érte a szorgos méhecskéknek!




Ani