2012. szeptember 4., kedd

Kókuszkocka tojás nélkül

Tibi múlt héten kitalálta, hogy csináljak kókuszkockát, mert nagyon enne és ez meg is adta a löketet, hogy megoldjam a dolgot valahogyan vegán módra. Szokás szerint tojás helyett olajat használtam és egész jó lett a  végeredmény; finom,puha lett a tészta. A szódabikarbóna + ecet kombináció ötletét innen vettem:http://receptek.vegetarianus.info





Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg barnacukor
4 dl víz
5 ev. kanál holland kakaópor
12 ev. kanál olaj
6 ev. kanál ecet
Bevonathoz:
50g kókusztejpor
25 dkg növényi margarin vagy vaj
5 ev. kanál rizsszirup
kókuszreszelék
1. Az összes száraz hozzávalót keverjük össze, majd adjuk hozzá a vizet és az olajat. Kézi mixerrel keverjük simára, majd adagoljuk hozzá az ecetet. Ettől meg fog emelkedni a tészta.
2. Öntsük kivajazott tepsibe, majd előmelegített sütőben süssük meg kb. 25-30 perc alatt.
3. Míg sül a tészta, gőz fölött olvasszuk meg a margarint, adjuk hozzá a kókusztejport és a rizsszirupot.
4. A kihűlt tésztát kockázzuk fel, majd forgassuk a mázba és hempergessük kókuszreszelékbe.
Ildi :-)


2010. június

2012. szeptember 3., hétfő

Tejes kérdés

"Ettől leszel erős, egészséges, nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaz, az erős csontok záloga..." Szinte naponta hallhatjuk, olvashatjuk ezeket a szavakat, ha a tejről van szó. De vajon tényleg így van? Kezdenek megdőlni a tejjel kapcsolatos mítoszok.
Rengeteg cikket lehet olvasni ezzel kapcsolatban. Jót is, rosszat is, így nehéz eldönteni, mi a helyes út. Az biztos, hogy óriási üzlet és marketing van a tej és tejtermékek mögött. Ha bemegyünk a boltba, rengeteg tehéntejből készült terméket találunk, amit szeretnének nekünk eladni. És sajnos már megint a nagyüzemi állattartáshoz lyukadtunk ki, ami ez esetben sem lehet humánus, ha ilyen mértékű előállításról/igényről van szó.

Az etikai kérdésekbe nem szívesen megyek bele, de azt hiszem minden jóérzésű embert elborzasztana, ha látná hogy kerülnek ezek a termékek a polcokra, és mit élnek át az állatok rövidke, fájdalommal teli életükben. Egészségi szempontból azonban sok kérdést vet fel: ha mérlegelnénk, vajon merre billenne a mérleg nyelve; ártunk vagy használunk vele szervezetünknek.
Fogyasztása melletti legjelentősebb érv kalcium tartalma, mely egyes kutatások szerint szintén megkérdőjelezhető.
"... nagyobb arányú a csontritkulásos betegek száma ott, ahol igen nagy mértékű a tejfogyasztás. Az ok, hogy a tej kalciuma a szervezet számára hasznosítatlan környezetben van, az állati eredetű, felesleges fehérjemennyiség ugyanakkor megnöveli a kalciumszükségletet, s ezáltal tulajdonképpen "elemészti" a csontjainkat."- olvasható egy erről szóló cikkben.
Akkor mégis hogy is van ez? Emellett számos írásban lehet olvasni a tejben lévő vírusokról (a pasztörizálás ellenére is jelen vannak), és növekedési hormonokról, melyek megnövelik a mell- és prosztatarák kialakulásának veszélyét. Ha ez még nem lenne elég, akkor minden negyedik ember tejérzékeny valamilyen szinten. Úgy gondolom ez sem véletlen. Egyszerűen olyasmit tekintünk magunkénak, ami nem az.
Persze a tej elhagyását is csak tudatosan érdemes elkezdeni, pótolva az így kiesett vitaminokat és ásványi anyagokat. Jelentősebb növényi kalciumforrások a szezámmag, mandula, napraforgómag, zöld leveles zöldségek (petrezselyem!), szója, melyeket bűntudat nélkül ehetünk.


Vegetáriánusként eddig úgy éreztem, nem veszek részt az állatok kizsákmányolásában, hiszen csak tejtermékeket eszek. De egyre inkább úgy érzem, hogy ez egy óriási tévedés...
A döntést mindenkinek magának kell meghoznia.
Szeretnék megosztani veletek egy kisfilmet, amit nemrégiben láttam, és igazán elgondolkoztatott. Érdemes megnézni! Szerintem mindenkiben, aki ennek a blognak az olvasója, sok kérdést fog felvetni.
 http://www.youtube.com/watch?v=YYH6jPmdjVQ&list=UUgIUAV2w8lwfqpalF_7X76A&index=1&feature=plcp


Végül pedig egy-két cikk,  ahol mélyebben feszegetik a témát:

Ani