2011. december 19., hétfő

Műfenyő kontra "valódi"

Másfél hét múlva újra itt a karácsony, a szeretet ünnepe, aminek elengedhetetlen kelléke a szépen feldíszített fenyőfa. Nade élő fenyőt vegyünk vagy merjünk váltani, és ruházzunk be egy műfenyőre. Mindegyik mellett tudnék felhozni érveket és ellenérveket is egyaránt.
Mi mindenesetre maradunk a pár éve vásárolt műfenyőnknél. Sokszor eszembe jut a kellemes karácsonyi fenyő illat, ami betöltötte az egész szobát. De aztán az is eszembe jut, mikor januárban ott kornyadozott a félig elszáradt fa a szoba közepén. Cseppet sem volt már szép látvány. Cserepes fával is próbálkoztunk, de egyszer sem élte túl a kiültetést. Na meg egy idő után tele lenne velük a kert.
Évente több millió fenyőt vágnak ki, hogy két hétig ott álldogáljanak a lakásunkban, aztán az ünnepek elmúltával kidobjuk őket. Nem hiszem, hogy szükség van erre, ha van más választásunk is. Aki az ünnepek után el tudja ültetni, az vásároljon cserepes fenyőt, aki nem, az próbálja ki idén milyen egy műfenyővel karácsonyozni! Nem fog sok különbséget észrevenni. Pár gallyal pedig a fenyő illatot sem kell nélkülöznünk. :)

Ani

2010. december

Állati nap!

Minden év október 4-én, Ferenc napon ünnepeljük az állatok világnapját, Assisi Szent Ferencre emlékezve. A legenda szerint Assisi Szent Ferenc értett az állatok nyelvén, oltalmazta, védelmezte őket, így lett ő az állatok védőszentje. Ez a nap emlékeztet minket az állatvédelem, természetvédelem fontosságára, valamint jó alkalom a gyerekek állatszeretetre való nevelésére is.

A budapesti Tropicárium és állatkert számos programot szervez ennek alkalmából. A Fővárosi Állat-és
Növénykert Állatünnep Fesztivál néven egész hetes programmal készül.

http://www.zoobudapest.com/allatunnep
http://www.tropicarium.hu/

Ha az év többi napján is óvjuk, védjük a minket körülvevő természetet, akkor az állatokért is sokat teszünk. Ez lebegjen mindenki szeme előtt! :)



Ani

2011. október

Medvehagyma pesto - Pesto másképp

Nem tudom ki mennyire ismeri a medvehagymát, én eddig soha nem ettem, mivel nálunk Békés megyében nem jellemző növény. Ám a héten sikerült hozzájutnom egy jó nagy csokorhoz egyik kedves barátnőm jóvoltából. :) Először kicsit furcsa volt, íze a fokhagymáéhoz hasonló.
Kicsit utána olvastam, és kiderült, hogy a medvehagyma fokozza az étvágyat és jótékonyan befolyásolja az emésztőrendszer működését is. Vérnyomás és koleszterin szint csökkentő hatása van, C-vitaminban gazdag. Légúti megbetegedések megelőzésére, emésztési zavarok esetén is alkalmazzák. Borogatásként gombás fertőzéseknél is hatékony lehet.
Barátnőm javaslatára pogácsákat készítettem belőle, majd a maradék levelekből pesto készült:




Hozzávalók:


1 marék fenyőmag vagy napraforgó
1 csokor medvehagyma
olaj
só,bors


1. A fenyőmagot vagy napraforgó magot egy serpenyőben olaj nélkül megpirítom.
2. A medvehagyma leveleit nagyobb darabokra vágom.
3. A pirított magokat és leveleket botmixerrel felaprítom, majd ízlés szerint ízestjük sóval, borssal.
4. Végül annyi olajat öntök hozzá, amennyit felvesz.
A kész pestot jól záródó üvegbe teszem, esetleg reszelt parmezánnal tovább ízesíthető.

A receptet itt találtam: www.nosalty.hu

Ani :-)

2011. április

Málnakrémes palacsinta

Munkából hazafelé jövet elhatároztam, hogy csinálok valami gyümölcsös finomságot. A málnára esett a választásom, hiszen az eper mellett ez az a gyümölcs, amiből tényleg csak szezonban tudunk igazán jót enni.
Finom íze és alacsony kalóriatartalma mellett antibakteriális hatású, és tele van öregedést gátló antioxidánsokkal. A málna levele is igazi kincs, belőle teát érdemes készíteni. A frissen szedett leveleket forró vízben kell áztatni, s az így készített tea antibakteriális hatása lévén hólyaghurut, de meghűlés esetén is jól használható. Cukorbetegeknek, vesebetegségben szenvedőknek különösen ajánlott.
Ha bővebben szeretnél olvasni a málna jótékony hatásáról:

Málnakrémes palacsinta



Hozzávalók:

A krémhez:
- fél kg málna
- 1 nagy pohár görög joghurt
- citrom
- 1 tk. gyümölcscukor v. méz

A palacsintához (vegán):
- 3 bögre liszt (én graham lisztet használtam)
- 3-4 ek. olaj (ez lehet bármilyen)
- víz
- egy csipet só

1. A lisztet és sót elkeverem, hozzáadom az olajat, majd fokozatosan felöntöm vízzel. A tésztát hagyom pihenni.
2. A megmosott málnához hozzákeverem a joghurtot, hozzáadom a gyümölcscukrot, majd belefacsarok egy fél citromot.
A citrom remekül kihozza a málna édes ízét, így tényleg csak egy csipetnyi cukrot, vagy mézet kell használni, de igazából el is hagyható.
3. Az így kapott masszát botmixerrel kicsit összekeverem, majd beteszem a hűtőbe, hogy alaposan összeérjenek az ízek.
4. A tésztából kisütöm a palacsintákat. Igyekezzünk minél vékonyabbakat sütni. A sütés során már nem kell használnunk olajat, mivel a tésztában lévő olaj megakadályozza, hogy leragadjanak. Maximum az elsőnél tehetünk pár cseppet a serpenyőbe.
5. A kihűlt palacsintákat megkenjük a málnakrémmel, és reszelt csokoládéval tálaljuk!

A legjobb magas kakaótartalmú csokoládét használni, ennek szintén magas az antioxidáns tartalma. Napi egy kockát bátran, bűntudat nélkül megehetünk belőle! :)
Aki abszolút vegán módon szeretné készíteni, az joghurt helyett kókusztejszínt is használhat. Szintén jó párosítás! ;)

Ani

2011. június

Zöldborsós tofuragu

Süt a nap és végre itt a nagy zöldség-gyümölcs szezon, kedvünkre járhatjuk a piacokat. Szombaton mindenhol eper, meggy és zöldborsó volt a bosnyák téri piacon, ezért nem hagyhattuk ki egyiket sem. Vettünk mindenből 1-1 kilót. A borsót kifejtettük és finom, könnyű ragut készítettünk belőle, köretként újkrumplit ettünk hozzá.



Hozzávalók:


1 kg friss zöldborsó
1 kisfej hagyma
1 csomag füstölt tofu
hidegen sajtolt olaj
8-10 levél sóska
só, bors, curry, szójaszósz


1. A borsót fejtsük ki, majd kis olajon pirítsunk hagymát.
2. A hagyma mellé mehet a serpenyőbe a borsó és öntsük fel kevés vízzel, majd fedjük le, hogy puhuljon.
3. Kb. 15 perc elteltével fűszerezzük és adjuk hozzá a sóska leveleket, majd a szójaszószt.
4. Végül öntsük a serpenyőbe a kockára vágott tofut is, és pirítsuk még egy kicsit együtt az egészet.


Ildi :-)


2011. június