Munkából hazafelé jövet elhatároztam, hogy csinálok valami gyümölcsös finomságot. A málnára esett a választásom, hiszen az eper mellett ez az a gyümölcs, amiből tényleg csak szezonban tudunk igazán jót enni.
Finom íze és alacsony kalóriatartalma mellett antibakteriális hatású, és tele van öregedést gátló antioxidánsokkal. A málna levele is igazi kincs, belőle teát érdemes készíteni. A frissen szedett leveleket forró vízben kell áztatni, s az így készített tea antibakteriális hatása lévén hólyaghurut, de meghűlés esetén is jól használható. Cukorbetegeknek, vesebetegségben szenvedőknek különösen ajánlott.
Ha bővebben szeretnél olvasni a málna jótékony hatásáról:
Málnakrémes palacsinta
Hozzávalók:
A krémhez:
- fél kg málna
- 1 nagy pohár görög joghurt
- citrom
- 1 tk. gyümölcscukor v. méz
A palacsintához (vegán):
- 3 bögre liszt (én graham lisztet használtam)
- 3-4 ek. olaj (ez lehet bármilyen)
- víz
- egy csipet só
1. A lisztet és sót elkeverem, hozzáadom az olajat, majd fokozatosan felöntöm vízzel. A tésztát hagyom pihenni.
2. A megmosott málnához hozzákeverem a joghurtot, hozzáadom a gyümölcscukrot, majd belefacsarok egy fél citromot.
A citrom remekül kihozza a málna édes ízét, így tényleg csak egy csipetnyi cukrot, vagy mézet kell használni, de igazából el is hagyható.
3. Az így kapott masszát botmixerrel kicsit összekeverem, majd beteszem a hűtőbe, hogy alaposan összeérjenek az ízek.
4. A tésztából kisütöm a palacsintákat. Igyekezzünk minél vékonyabbakat sütni. A sütés során már nem kell használnunk olajat, mivel a tésztában lévő olaj megakadályozza, hogy leragadjanak. Maximum az elsőnél tehetünk pár cseppet a serpenyőbe.
5. A kihűlt palacsintákat megkenjük a málnakrémmel, és reszelt csokoládéval tálaljuk!
A legjobb magas kakaótartalmú csokoládét használni, ennek szintén magas az antioxidáns tartalma. Napi egy kockát bátran, bűntudat nélkül megehetünk belőle! :)
Aki abszolút vegán módon szeretné készíteni, az joghurt helyett kókusztejszínt is használhat. Szintén jó párosítás! ;)
Ani
2011. június
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése