Nem tudom ki mennyire ismeri a medvehagymát, én eddig soha nem ettem, mivel nálunk Békés megyében nem jellemző növény. Ám a héten sikerült hozzájutnom egy jó nagy csokorhoz egyik kedves barátnőm jóvoltából. :) Először kicsit furcsa volt, íze a fokhagymáéhoz hasonló.
Kicsit utána olvastam, és kiderült, hogy a medvehagyma fokozza az étvágyat és jótékonyan befolyásolja az emésztőrendszer működését is. Vérnyomás és koleszterin szint csökkentő hatása van, C-vitaminban gazdag. Légúti megbetegedések megelőzésére, emésztési zavarok esetén is alkalmazzák. Borogatásként gombás fertőzéseknél is hatékony lehet.
Barátnőm javaslatára pogácsákat készítettem belőle, majd a maradék levelekből pesto készült:
Hozzávalók:
1 marék fenyőmag vagy napraforgó
1 csokor medvehagyma
olaj
só,bors
1. A fenyőmagot vagy napraforgó magot egy serpenyőben olaj nélkül megpirítom.
2. A medvehagyma leveleit nagyobb darabokra vágom.
3. A pirított magokat és leveleket botmixerrel felaprítom, majd ízlés szerint ízestjük sóval, borssal.
4. Végül annyi olajat öntök hozzá, amennyit felvesz.
A kész pestot jól záródó üvegbe teszem, esetleg reszelt parmezánnal tovább ízesíthető.
A receptet itt találtam: www.nosalty.hu
Ani :-)
2011. április
Kicsit utána olvastam, és kiderült, hogy a medvehagyma fokozza az étvágyat és jótékonyan befolyásolja az emésztőrendszer működését is. Vérnyomás és koleszterin szint csökkentő hatása van, C-vitaminban gazdag. Légúti megbetegedések megelőzésére, emésztési zavarok esetén is alkalmazzák. Borogatásként gombás fertőzéseknél is hatékony lehet.
Barátnőm javaslatára pogácsákat készítettem belőle, majd a maradék levelekből pesto készült:
Hozzávalók:
1 marék fenyőmag vagy napraforgó
1 csokor medvehagyma
olaj
só,bors
1. A fenyőmagot vagy napraforgó magot egy serpenyőben olaj nélkül megpirítom.
2. A medvehagyma leveleit nagyobb darabokra vágom.
3. A pirított magokat és leveleket botmixerrel felaprítom, majd ízlés szerint ízestjük sóval, borssal.
4. Végül annyi olajat öntök hozzá, amennyit felvesz.
A kész pestot jól záródó üvegbe teszem, esetleg reszelt parmezánnal tovább ízesíthető.
A receptet itt találtam: www.nosalty.hu
Ani :-)
2011. április
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése