2012. május 29., kedd

Gyógyító ételeink- zab, zabpehely

Már évek óta zabpelyhet használunk szinte minden sütemény és tésztás étel készítésekor, így úgy gondoltam, hogy igazán megérdemel egy bejegyzést.

A zabot már évszázadok óta ismerjük, és előszeretettel használjuk. Anyáink, nagyanyáink zabkásán nőttek fel, majd ahogy megjelentek a müzlik és gabonapelyhek, egyre inkább feledésbe merült. Napjainkban azonban újra fénykorát éli, nagy szerencsénkre.
Magas rost és vitamin tartalma igazán értékessé teszi. A benne található élelmi rostok egyik része vízben oldható, másik oldhatatlan. A vízoldékony rostoknak köszönhető, hogy a zabnak igen alacsony a glikémiás indexe, tehát képes stabilizálni a vércukorszintet.
Az oldhatatlan rostok pedig a bélrendszer normál működését támogatják, segítik a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Elősegítik a rák megelőzését.



Összefoglalva, tehát:

  • gazdag B- és E-vitaminban (a B-vitaminok az idegrendszert támogatják, az E-vitaminnak pedig sejtvédő szerepe van)
  • elengedhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz (vas, kalcium, kálium, magnézium, foszfor)
  • magas a fehérjetartalma (vegetáriánusok!)
  • lúgosító hatású
Cukorbetegeknek, bőr és emésztési problémákkal küzdőknek, és stresszes életmódot folytatóknak különösen ajánlott a zab, zabpehely fogyasztása!

Bátran használható bármilyen sütemény, főzelék, zöldségkrém, fasírt készítésekor.

Íme néhány javaslat:

Ani :)

Mákos lepény meggyel

Már régóta szerettem volna kipróbálni  ezt a receptet, de valahogy soha nem jutott idő a sütésre. De most egyik délután végre sikerült. Nem tartott sokáig, úgyhogy ezek szerint jól sikerült. :)
A receptet persze némi változtatással készítettem el. Porcukor helyett gyümölcscukrot, fehér liszt helyett teljes kiőrlésűt használtam. A citrom héját meg alapos mosás után sem szívesen reszelem bele semmibe, mert ki tudja mivel permetezik.




Hozzávalók:

20 dkg vaj
5 tojás
8 ek. gyümölcscukor vagy méz
5 ek. őrölt mák
10 ek. teljes kiőrlésű liszt
fél citrom leve
meggy

1. A megolvasztott vajat egy keverőtálban összekeverem  a gyümölcscukorral.
2. Majd egyenként hozzákeverem a tojásokat.
3. Beleteszem a mákot, lisztet, és citromlevet.
4. A kapott massza kb. 2/3-át kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm, ráteszem a meggyet. A maradék tésztát is ráöntöm. Én a tetejére is tettem pár meggyet a díszítés kedvéért. ;)
5. Majd előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm.

A recept nem írja, de én legközelebb kevés szódabikarbónát is teszek majd a tésztába, hogy ne legyen olyan tömény. Egyelőre mirelit meggyet tettem bele, de nemsokára frisset is lehet. De persze más gyümölccsel is nyugodtan ki lehet próbálni, például eperrel! ;)

Ani

2011. május