2015. augusztus 18., kedd

Rétegelt szederkrémes pohárdesszert


A múlt hétvégén ismét vidékre utaztunk. Ezúttal a szeder volt tele roskadásig, így szedtem is belőle jócskán, hogy készíthessek belőle valami finomságot. De persze szemezgetni sem utolsó. Édesanyám lekvárt szokott készíteni belőle, ez az első számú kedvencem, amit a meggy+alma lekvár követ a sorban. Ezekből meg tudok enni simán fél üveggel, ha egy kis édességre vágyok. :) (Néha muszáj egy kicsit bűnözni.) Ilyenkor nyáron mindig találni valami finomat a kertben. Szeder, málna, szilva, lassan érnek az almák és a körte, na meg a szőlő is. 


A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz. Gazdag vitaminokban(A- B1, B6, C-vitamin és folsav) és ásványi anyagokban (kálium, kálcium, foszfor, magnézium, vas). Tele van antioxidáns flavonoidokkal, melyeknek immunerősítő, gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatásuk is van. (forrás: www.nemzetisegek.hu)

Ez a pohárdesszert rendkívül egyszerű, ugyanakkor mutatós is. Lehet vendégváró, vagy akár reggelire is fogyaszthatjuk.

Hozzávalók:

2 pohár vaníliás joghurt (lehet natúr is)
3 marék szeder leturmixolva, 1 marék díszítésnek
zabpehely, árpapehely, puffasztott amaránt díszítésnek
fajéj, agavé szirup


1. A szedret összeturmixoljuk botmixer segítségével némi fahéjjal és agavé sziruppal ízesítve.

2. Egy pohárba elkezdjük rétegezni a hozzávalókat.
3. Először a szederkrém, majd jöhet némi zabpehely és árpapehely. Ezután a joghurt réteg, majd újra a pelyhek, és a szederkrém. A tetejét joghurttal és egész szederrel koronázzuk, meghintve fahéjjal és amaránttal.
4. Jól lehűtve kínáljuk.
 Ani