2013. július 17., szerda

Hideg, nyári gyümölcsleves

Ebben a nagy melegben jól esik egy kis könnyű hűsítő. Szeretek kísérletezni, így születtek meg ezek a hétvégi nyers tortám ihlette gyümölcslevesek. A legjobb, hogy gyorsan elkészíthetőek, akár cukor hozzáadása nélkül, és nagyon finomak.


Hozzávalók
az alma leveshez:
5-6 szem kisebb nyári alma
6 ek. mazsola
1 kávédarálónyi mandula
2 dl rizstej
2 dl tisztított víz
fél citrom leve
1 ek. rizsszirup

fahéj, szegfűszeg, menta levél, vanília rúd

1. A mazsolát beáztatjuk kb. 1 órára.  Ezalatt előkészíthetjük a hozzávalókat.
2. Megtisztítjuk az almákat (én csak a magházat szoktam kivágni, mert az értékes vitaminok a héja alatt vannak), ledaráljuk a mandulát.
3. A megduzzadt mazsolákat és az almákat a többi hozzávalóval együtt jó alaposan összeturmixoljuk. Ezután ízesíthetjük fahéjjal és egy pici szegfűszeggel.
4. Menta levelekkel és egy vanília rúddal min. 1 órára hűtőbe tesszük, hogy kellően lehűljön, és jól összeérjenek az ízek.


sárgadinnye leveshez:
1 egész sárgadinnye
5-6 ek. kókuszreszelék
1.5 dl tisztított víz
1 citrom leve

1. A sárgadinnye húsát kikanalazzuk, és a többi hozzávalóval együtt alaposan összeturmixoljuk.
2. Pár órára hűtőbe tesszük, majd fogyaszthatjuk.


Ani

Tisztán, tudatosan!

2013. július 15., hétfő

Gyógyító ételeink- cukkini

A cukkinit úgy érzem nem tudom megunni, ami nem is baj, mivel a nyár a cukkini szezonja. A tökfélék családjába tartozó zöldség rengeteg lehetőséget rejt. Készíthetünk belőle salátát, fasírtot, főzeléket, de tésztával és gabonával vagy más zöldségekkel együtt pirítva, grillezve is igazán ízletes.
De nem csak ezért szeretjük. Erős lúgosító hatása van, ugyanakkor nagyon alacsony az energiatartalma. Sokféle ásványi anyagot (kálcium, magnézium, kálium, cink, foszfor) és vitamint (C- és B-vitamin) valamint folsavat is tartalmaz.


Ani

Tisztán, tudatosan!