2015. január 4., vasárnap

Újévi gyümölcskenyér és egy kis téli hangulat

Amikor azon gondolkoztam mit kellene sütnöm, és a gyümölcskenyér ötlött a fejembe, eszembe jutott a gyerekkorom is ezzel a gondolattal. Anyukám, amikor kivette a sütőből a meleg süteményt, és én ott ültem a konyhában, őt lesve. Nem emlékszem, hogy olyan gyakran készítette volna, de mégis úgy megmaradt az emlékezetemben. A recept persze nem így szólt, de az élmény hasonló volt.


Hozzávalók:

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
3 dl növényi tej
100-125 gr növényi margarin
1 csomag foszfátmentes sütőpor
4 ek. nyírfacukor
fűszerek: fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt ánizs, reszelt gyömbér
egy fél citrom és fél narancs kifacsart leve
aszalt gyümölcsök (mazsola, aszalt alma, körte, sárgabarack, szilva, ami van otthon)
dió,étcsokoládé

1. A lisztet, cukrot, fűszereket elkeverjük a sütőporral.
2. A margarint megolvasztjuk a növényi tejjel és hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Lassan összekeverjük, majd hozzáadjuk a citrom és narancs levét is. Tovább kevergetjük. Muffin tészta sűrűségűnek kell lennie. Nekem adnom kellett hozzá még egy kevés vizet is, hogy a megfelelő állagot érjem el.
3. Végül lassan a tésztába forgatjuk a felkockázott aszalt gyümölcsöket, diót és csokoládét.
4. Az így kapott masszát egy tetszőleges,margarinnal kikent formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Szúrópróbával ellenőrízzük a tésztát. 

Ani
Tisztán, tudatosan!