2014. szeptember 7., vasárnap

Szilvás-almás pite

Úgy látszik itt az ősz, de ne szomorkodjuk! Ennek az évszaknak is megvan a maga szépsége. Lassan hullanak a levelek, feltölthetjük az éléskamránkat télire. A szilváról se feledkezzetek meg, hogy télen is készíthessetek ilyen vagy ehhez hasonló finomságot. :)





Hozzávalók

a tésztához:
2,5 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1,5 bögre rétesliszt
1 csipet só
3 ek. kókuszzsír
1 bögre vaníliás rizstej

a gyümölcsös feltéthez:
kb. 15 szem érett szilva
2 közepes alma
fahéj, őrölt vanília
3 ek. tápióka szirup
fél citrom leve
búzacsírapehely

1. Először előkészítjük a feltétet, hogy összeérjenek az ízek. A szilvákat és almákat megtisztítjuk, majd felkockázzuk. Megszórjuk fahéjjal, őrölt vaníliával és ráfacsarjuk a citromot. Végül pedig a tápióka sziruppal jól összekeverjük és félretesszük.
2. A tésztához elkeverjük a száraz hozzávalókat (lisztek, só), majd elmorzsoljuk a liszekkel a kókuszzsírt. Ha nincs otthon vaníliás rizstejük, természetesen használhatunk másmilyen növényi tejet is, csak ez esetben nem árt egy kevés őrölt vanília is a tésztába.
3. Hozzáadjuk a tésztához a rizstejet, majd összegyúrjuk a tésztát. Könnyen formázható lágy tésztát kell kapnunk.
4. Egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk. A nagyobb részből fogjuk a pite alját megformázni. Vékony, kerek tésztát nyújtunk belőle, amit beleteszünk a formába, peremet hagyva a pitének.
5. Megszorjuk búzacsírapehellyel, hogy elszívja a felesleges nedvességet. Rárakjuk a gyümölcsöket, a tetejét is megszórjuk búzacsírapehellyel, majd rácsot készítünk a piténknek a maradék tésztából. Kis darabokat tépünk, majd megsodorjuk őket, végül lelapogatjuk.
6. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük. (Légkeveréses funkció.)


Ani
Tisztán, tudatosan!