2011. december 8., csütörtök

Aszaltmeggyes cookie

Hétvégén mindig kedvem támad valamit sütni, de általában az egyszerűbb recepteket szeretem. Most, hogy itt a hideg idő egy csésze forró teához vagy kávéhoz ajánlom a következő süteményt, melynek receptjét a Vegavarázs oldalon találtam.





Hozzávalók:


25 dkg olvasztott margarin vagy vaj
15 dkg zabpehely
4 evk rizsszirup vagy méz
10 dkg liszt
5 dkg kókuszreszelék
15 dkg aszalt meggy
1/2 csomag sütőpor


1. A rizsszirupot kikeverjük a margarinnal, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót és összedolgozzuk a tésztát.  
2. Kis gombócokat gyúrünk, amiket sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezünk, és kézzel  vagy egy pohár talpával kilapítjuk őket.
3. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A kókusz és a meggy isteni párosítás!


Ildi :-)


2010. december

Mandulás süti

Állítólag nagyon egészséges a mandula, mert csökkenti a koleszterinszintet és  a diabeteszes betegekre is kedvező hatással van. Tegnap délután igazából nem ezt vettem figyelembe, mikor kitaláltam, hogy "valamitsütnikéne", hanem egyszerűen csak megkívántam valami apró süteményt, ami jól jöhet egy finom kávé vagy tea mellé.





Hozzávalók:


500 g teljeskiőrlésű búzaliszt
1 cs sütőpor
200 g margarin
1 tojás
2 dl zabtej
6-8 evk méz
fahéj
200 g szeletelt mandula


1. A margarint olvasszuk fel és keverjük el a mézzel, tojással, tejjel és a fahéjjal.  
2. A lisztet és a sütőport egy külön edényben szintén keverjük össze. Pirítsuk meg egy teflon serpenyőben a mandulát, majd ez is mehet a száraz alapanyagokhoz.
3. Mindent dolgozzunk össze és kezünkkel apró süteményeket formázzunk.
4. Előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük meg.


Ildi :-)


2010. november

Sütőtökös "halloween" muffin

Javában tart a sütőtök szezon, ezért nagyon aktuális most ez a sütemény. Ha valaki esetleg házibuliba hivatalos, vagy netán őmaga szervez halloween partyt, akkor mindenképpen ajánlom a kipróbálását, mert 10 perc ráfordítással könnyedén elkészíthető.






Hozzávalók:


2 bögre pépesített sütőtök
2 bögre teljeskiőrlésű búzaliszt
1/4 bögre olaj
1/2 bögre rizstej
3 evőkanál rizsszirup
1 csomag sütőpor
1 tojás
1 kiskanál fahéj, gyömbér, szerecsendió
1 citrom reszelt héja


1. A sütőtököt felszeleteljük és megsütjük. Mikor kihűlt, lehúzzuk a héját és botmixerrel lepépesítjük.
2. Összekeverjük külön-külön edényben a száraz és a nedves hozzávalókat, majd óvatosan elegyítjük őket.
3. A masszát papírral bélelt muffin sütőformába öntjük, és előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.


Ildi :-)


2010. október

2011. december 5., hétfő

Csokis puding házilag

Talán a puding az egyik legkedveltebb desszert a világon, de nem is csoda, hiszen könnyen elkészíthető és nagyon finom. Tettem egy próbát, hogy ne a boltban kapható zacskós csodát kelljen elkészíteni.




Hozzávalók:


1/2 l rizstej
3 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál holland kakaópor
1 marék aszalt meggy
2 evőkanál rizsszirup
1 kiskanál rum


1. A száraz hozzávalókat simára keverjük a rizstejjel és hozzáadjuk az aszalt meggyet,  a rizsszirupot és a rumot.
2. A krémet lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett megfőzzük.


Ildi :-)


2010. október

Brokkoli krémleves

Itt az ősz, ezért nagyon megkívántam a krémleveseket. Finomak, laktatóak és egy kis pirított tökmaggal vagy napraforgóval isteni tud lenni. Hamarosan eljön a sütőtök szezonja is, de arra még várunk egy picit, addig is itt ez a finom, gyorsan elkészíthető leves.


 


Hozzávalók:

500 g brokkoli
2 kisebb burgonya
2 gerezd fokhagyma
só, bors

1. A brokkolit rózsáira bontva feltesszük főni a burgonyával és 2 gerezd fokhagymával együtt. Érdemes annyi vizet önteni rá, hogy csak éppen elfedje.
2. A megfőtt zöldségeket botmixerrel lezúzzuk és felöntjük annyi vízzel, hogy még ízletes és elég sűrű maradjon.
3. Sóval, borssal ízesítjük és felforraljuk. Tálaláskor hinthetünk a levesre pirított magvakat, úgy még finomabb a végeredmény.

Ildi :-)

2010. október

Nyári zöldbabsaláta

Ha valami igazán könnyűre vágysz és nem akarsz lelkiismeretfurdalást evés után, akkor neked való ez a finom sali és ráadásul nagyon könnyű elkészíteni. Szerintem pirítóssal is nagyon ütős lehet, de köretként sem utolsó.


 


Hozzávalók:

50 dkg friss vágott zöldbab
20 dkg koktélparadicsom
petrezselyemzöld
fokhagyma
olaj, só, bors
dijoni mustár
citromlé

1. A megtisztított zöldbabot főzzük meg, de ne teljesen puhára, egy kicsit ropogjon.
2. Ha kihűlt, adjuk hozzá a koktélparadicsomokat és a friss petrezselymet, valamint  a vékonyra szelt fokhagymát.
3. Készítsünk öntetet néhány kanál olajból, mustárból és frissen facsart citromléből. Fűszerezük sóval, borssal.
4. Az öntetet adjuk a salátához, majd min. 1 órára rakjuk hűtőbe az ételt, hogy az ízek összeérjenek.

Ildi :-)

2010.augusztus

Vöröslencse saláta

Ilyenkor augusztusban a paradicsomos ételek előtérbe kerülnek - legalábbis nálam :-) - , hiszen ekkor kaphatóak a piacokon a legédesebb, leglédúsabb példányok. Egyszerűen imádom és nem tudok betelni vele, mert érzem, hogy valóban a nap érlelte őket.




Hozzávalók:


1 bögre vöröslencse
100 g tofu
10-12 koktélparadicsom
olívaolaj
ecet
só, bors, bazsalikom

1. A vöröslencsét áztatás nélkül kb. 10-15 perc alatt megfőzzük. Ha készen van, hagyjuk jól kihűlni.
2. A koktélparadicsomokat negyedeljük fel és adjuk a vöröslencséhez. Ugyanígy mehet a salátához a tofu is. (Én most füstöltet használtam)
3. Készítsünk öntetet olívaolajból, ecetből és a fűszerekből. Az öntet hozzáadása után jól keverjük össze a salátát és legalább 1 órán át pihentessük hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.

Ildi :-)

2010. augusztus

Paradicsomos padlizsánkrém

A padlizsánkrém paradicsomos változatának ötletét még korábban találtam a Dolce Vita blogban: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/02/paradicsomos-padlizsnkrm-aszalt_22.html
Igazából már pár éve rendszeresen készítjük és esszük igen nagy szeretettel eme kencét:




Hozzávalók:


1-2 közepes méretű padlizsán
4-5 paradicsom
hagyma
fokhagyma
só, bors, bazsalikom


1. A padlizsánokat vágjuk félbe és rakjuk be a sütőbe kb. 45 percre. Mikor kezdenek illatozni, vegyük ki, és húzzuk le a héját.
2. A paradicsomokat dobjuk lobogó vízbe, majd pár perc múlva szedjük ki és hámozzuk meg.
3. A tisztított padlizsánt botmixerrel zúzzuk össze.
4. A hagymát kockázzuk fel, olajon futtassuk meg, és a paradicsomokat kisebb-nagyobb darabokban adjuk hozzá. Fűszerezzük a  paradicsomszószt sóval, borssal, bazsalikommal és zúszott fokhagymával.
5. A fűszeres paradicsomszószt keverjük hozzá a padlizsánhoz. Jól lehűtve kenjük a kenyérre, úgy az igazi!


Ildi :-)

2010. július