2015. június 4., csütörtök

Citromos pirított tufu, citromos párolt spárgával

Már jó ideje, hogy nem írtam új bejegyzést, de mostanában nagyon elfoglalt vagyok, és sokszor megesszük az ételeket a fotózás előtt. :) Végre itt a nyár, így a kertben is nagyon sok munka vár ránk minden hétvégén. Próbáljuk csinosítgatni, jobbá tenni, hogy később ne csak dolgozni, hanem pihenni is tudjuk benne leülve egy fa árnyéka alá. A kis konyhakertünkben is sok teendő volt tavasszal. Ezen kívül van itt még egy másik elfoglaltság is, ugyanis december végén megszületett a kisfiam, amit eddig sikerült itt titokban tartanom. :) Szóval nem unatkozom. De igyekszem ezentúl gyakrabban jelentkezni, és a babavárásról is megosztani pár információt a táplálkozást illetően.
De most már térjünk rá a mai receptre! Most készítettem, sőt most ettem életemben először spárgát. Mindig szemeztem vele, de valahogy soha nem került a tányéromra. Pedig igazán finom zöldség, leginkább a brokkoli szárára emlékeztetett. Előkészítése kissé macerás, de megéri. Ebben a melegben úgy érzem mindenki inkább a friss, könnyed ízekre vágyik, ezért citromosan készítettem el a spárgát, és a tofut is.


A spárga számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. C-, B1-, B2-,B6-vitamin, az ásványi anyagok közül kalcium, foszfor, vas, natrium és kálium is található benne,folsav tartalma pedig kiemelkedő. Magas rosttartalom, és szinte nulla kalória. Fogyókúrában, tisztítókúrákban ideális táplálék, amit vízhajtó hatásának is köszönhet.
A spárga tehát vízhajtó,vértisztító,serkenti a máj és a vesék működését, kiváló lúgosító.
Azt hiszem ezentúl nekünk is gyakrabban kerül a tányékunkra. :)
Amit fontos szem előtt tartani a vásárlásnál: nagyon fontos a frissesség! Minél zsengébb, annál jobb. Ne vegyünk kókadozó, fonnyadozó példányokat, mert akkor könnyen fás, rágós lehet a spárga. Vásárlásután ne sokat rakosgassuk,készítsük el minél előbb!



Recept
hozzávalók:

zöld spárga
füstölt tofu
1 üveg articsóka
1 bio citrom
pár levél citromfű
fűszerek: oregano, bazsalikom, só, bors, borsikafű
margarin/vaj

1. A spárgákat meghámozzuk, megtisztítjuk. Kevés vízzel és sóval megpároljuk, lehetőleg úgy, hogy enyhén ropogósak maradjanak. Ha elkészült lecsepegtetjük, majd egy kis növényi vajat rátéve, lefedve hagyjuk hűlni.
2. A füstölt tofut csíkokra vágjuk, és kevés olajon elkezdjük pirítani, majd ha már majdnem kész, hozzáadjuk az articsókát. Fűszerezzük sóval, kevés borssal, adunk hozzá borsikafüvet, oreganot, bazsalikomot.
3. Végül, mikor kellően megpirult a tofu, reszelünk hozzá egy kis citromhéjat, valamint meglocsoljuk 1-2 facsarásnyi citromlével, és megbolondítjuk pár levél friss citromfűvel.
4. A spárgára is reszelünk kis citromhéjat,és meglocsoljuk friss citromlével.

Köretnek én bulgurt készítettem,de bármilyen más gabonát is használhatunk. Nagyon ízletes, könnyű ebéd sikerült belőle! :)

Ani
tisztán, tudatosan!