2012. május 29., kedd

Gyógyító ételeink- zab, zabpehely

Már évek óta zabpelyhet használunk szinte minden sütemény és tésztás étel készítésekor, így úgy gondoltam, hogy igazán megérdemel egy bejegyzést.

A zabot már évszázadok óta ismerjük, és előszeretettel használjuk. Anyáink, nagyanyáink zabkásán nőttek fel, majd ahogy megjelentek a müzlik és gabonapelyhek, egyre inkább feledésbe merült. Napjainkban azonban újra fénykorát éli, nagy szerencsénkre.
Magas rost és vitamin tartalma igazán értékessé teszi. A benne található élelmi rostok egyik része vízben oldható, másik oldhatatlan. A vízoldékony rostoknak köszönhető, hogy a zabnak igen alacsony a glikémiás indexe, tehát képes stabilizálni a vércukorszintet.
Az oldhatatlan rostok pedig a bélrendszer normál működését támogatják, segítik a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Elősegítik a rák megelőzését.



Összefoglalva, tehát:

  • gazdag B- és E-vitaminban (a B-vitaminok az idegrendszert támogatják, az E-vitaminnak pedig sejtvédő szerepe van)
  • elengedhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz (vas, kalcium, kálium, magnézium, foszfor)
  • magas a fehérjetartalma (vegetáriánusok!)
  • lúgosító hatású
Cukorbetegeknek, bőr és emésztési problémákkal küzdőknek, és stresszes életmódot folytatóknak különösen ajánlott a zab, zabpehely fogyasztása!

Bátran használható bármilyen sütemény, főzelék, zöldségkrém, fasírt készítésekor.

Íme néhány javaslat:

Ani :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése