Az állati eredetű élelmiszerek elhagyása esetén jobban oda kell figyelnünk egyes vitaminok és ásványi anyagok megfelelő mennyiségére étrendünkben.
Ezek a következők: D-vitamin, B12-vitamin, folsav, vas, cink, kalcium, jód, omega-3 zsírsav és fehérje.
Készítettem egy kis listát, hogy mely zöldségek, gabonák, élelmiszerek kerüljenek gyakrabban a tányérunkra, hogy pótolhassuk a hiányokat.
D-vitamin
miért szükséges?: csontritkulás megelőzése, csontképződés folyamatához
növényi források: erdei gombák, zabpehely, sörélesztő, búzacsíra, hidegen sajtolt olajok, kakaóbab
Előanyaga napfény hatására a bőrben is képződik, ezért napi 10-15 perc arc és kéz napoztatás is jótékony.
B12-vitamin
miért szükséges?: vörösvértestek képzése, fehérje- és szénhidrát-anyagcsere
növényi források: csírák, algák, sörélesztő
Folsav
miért szükséges?: vérképzéshez, DNS-szintézishez, gyomor-bélrendszer épségéhez
növényi források: lencsefélék, babfélék, csicseriborsó, zöldborsó, napraforgómag, spárga, spenót, saláták, nyers brokkoli, paradicsom
Várandós anyáknak különösen fontos a megfelelő folsav bevitel az embrió gerincének fejlődéséhez.
Vas
miért szükséges?: oxigén szállítás, hemoglobin-szintézis, enzimek működése
növényi források: magvak, dió, mák, zabpehely, bab, spárga, spenót, zöldborsó, zöldbab, erdei gombák, cékla, paradicsomlé, körte, őszibarack, sárgabarack, szilva
Cink
miért szükséges?: inzulin termelés, fehérje-, szénhidrát- és zsír-anyagcsere, növekedés, nemi fejlődés, szaporodás
növényi források: csírák, búzakorpa, zabpehely, mandula, datolya, málna
Jód
miért szükséges?: pajzsmirigy hormonok termelése, anyagcsere szabályozása, idegrendszer szabályozása
növényi források: tengeri algák, hínár
Omega-3 zsírsav
miért szükséges?: szívvédő hatású, gyulladáscsökkentő, javítja az immunrendszer működését
növényi források: lenmagolaj
Növényi fehérjék
miért szükséges?: DNS-szintézis, izmok és sejtek felépítéséhez
növényi források: teljes kiőrlésű tönkölybúza, barna rizs, babfélék, lencsefélék, csicseriborsó, mandula, zabpehely, babcsíra, brokkoli, spenót, leveles kel, kelbimbó
Kalcium
miért szükséges?: csontok és fogak épsége, izmok megfelelő működése
növényi források: mandula, mogyoró, diófélék, szezámmag, brokkoli, petrezselyem
Ani
Tisztán, tudatosan!
Ezek a következők: D-vitamin, B12-vitamin, folsav, vas, cink, kalcium, jód, omega-3 zsírsav és fehérje.
Készítettem egy kis listát, hogy mely zöldségek, gabonák, élelmiszerek kerüljenek gyakrabban a tányérunkra, hogy pótolhassuk a hiányokat.
D-vitamin
miért szükséges?: csontritkulás megelőzése, csontképződés folyamatához
növényi források: erdei gombák, zabpehely, sörélesztő, búzacsíra, hidegen sajtolt olajok, kakaóbab
Előanyaga napfény hatására a bőrben is képződik, ezért napi 10-15 perc arc és kéz napoztatás is jótékony.
B12-vitamin
miért szükséges?: vörösvértestek képzése, fehérje- és szénhidrát-anyagcsere
növényi források: csírák, algák, sörélesztő
Folsav
miért szükséges?: vérképzéshez, DNS-szintézishez, gyomor-bélrendszer épségéhez
növényi források: lencsefélék, babfélék, csicseriborsó, zöldborsó, napraforgómag, spárga, spenót, saláták, nyers brokkoli, paradicsom
Várandós anyáknak különösen fontos a megfelelő folsav bevitel az embrió gerincének fejlődéséhez.
Vas
miért szükséges?: oxigén szállítás, hemoglobin-szintézis, enzimek működése
növényi források: magvak, dió, mák, zabpehely, bab, spárga, spenót, zöldborsó, zöldbab, erdei gombák, cékla, paradicsomlé, körte, őszibarack, sárgabarack, szilva
Cink
miért szükséges?: inzulin termelés, fehérje-, szénhidrát- és zsír-anyagcsere, növekedés, nemi fejlődés, szaporodás
növényi források: csírák, búzakorpa, zabpehely, mandula, datolya, málna
Jód
miért szükséges?: pajzsmirigy hormonok termelése, anyagcsere szabályozása, idegrendszer szabályozása
növényi források: tengeri algák, hínár
Omega-3 zsírsav
miért szükséges?: szívvédő hatású, gyulladáscsökkentő, javítja az immunrendszer működését
növényi források: lenmagolaj
Növényi fehérjék
miért szükséges?: DNS-szintézis, izmok és sejtek felépítéséhez
növényi források: teljes kiőrlésű tönkölybúza, barna rizs, babfélék, lencsefélék, csicseriborsó, mandula, zabpehely, babcsíra, brokkoli, spenót, leveles kel, kelbimbó
Kalcium
miért szükséges?: csontok és fogak épsége, izmok megfelelő működése
növényi források: mandula, mogyoró, diófélék, szezámmag, brokkoli, petrezselyem
Ani
Tisztán, tudatosan!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése