2013. december 22., vasárnap

Mákos beigli másképp

Azoknak ajánlom ezt a receptet, akik nem bánják, ha a beigli idén nem a megszokott módon készül és néz ki. De hívhatjuk extrán mákos karácsonyi sütinek is. :)


Hozzávalók
a tésztához:
2 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
1 bögre graham liszt
3-4 ek. darált mák
1 csomag sütőpor
kevés növényi margarin
kb. 2 dl növényi tej

a töltelékhez:
1 bögre darált mák
1 alma
1 banán
1 nagy marék áztatott mazsola
befőtt vagy fagyasztott meggy
fél citrom és fél narancs leve
vanília

1. A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd kb. 1.5 dl növényi tejben olvasszuk meg a margarint. Ezt adjuk hozzá a lisztekhez, keverjük el, majd annyi tejet adjunk még a tésztához, hogy egy könnyen formálható, gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk.
2. Lereszeljük az almát, hozzáadjuk a citrom és narancs levét, majd hozzákeverjük a mákot. A pár órára beáztatott mazsolát kevés vízzel, egy banánnal, és kevés meggyel összeturmixoljuk. Ez fogja adni nekünk az édes ízérzést, és ettől lesz krémes. Hozzákeverjük a mákos almához. Egy kevés vaníliát is elkeverünk benne.


3. A tésztát egy kisebb és egy nagyobb nagyobb részre osztom. A nagyobb rész lesz a talpa, a kisebb a teteje. Sütőpapíron kerekre nyújtom, majd a sütőforma segítségével kellő nagyságúra körbevágom. Beleteszem a sütőpapírral együtt a formába, majd a maradék tésztát eldolgozom a széleken, peremet adva a sütinek.


4. Ráteszem a tölteléket, szépen eloszlatom.
5. A maradék tésztát is kerekre nyújtom, minél vékonyabbra, és ráillesztem a süti tetejére. Villával megszúrkáljuk picit, és mehet is a sütőbe. :)
6. 180 fokon készre sütjük kb. 25 perc alatt.

Mindenkinek jó étvágyat és kellemes ünnepeket kívánok!

Ani
Tisztán, tudatosan!

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Szerkesztő!

    Az elérhetőségét szeretném elkérni, ha módja van rá kérem küldje el az e-mail címét kzsolt@innofield.hu címre. Előre is köszönöm.

    Kovács Zsolt
    Torkosborz.hu

    VálaszTörlés