2014. március 4., kedd

Klasszikus avokádó krém

Az avokádónak több fajtájával is találkozhatunk. Külső héját eltávolítva juthatunk az értékes belső részéhez. Fontos, hogy akkor érett a gyümölcs, ha puha, és könnyedén meg tudjuk hámozni. Íze semleges.


Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Legjelentősebb B-, C- és E-vitamin tartalma, valamint az A-vitamin előanyaga, béta-karotin is jelentős mennyiségben található benne. Ásványi anyagok közül káliumot, nátriumot, magnéziumot, foszfort, vasat és kálciumot tartalmaz. Lutein tartalmának köszönhetően óvja szemünket, olajsav tartalma segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, az A- és E-vitamin pedig belülről szépítik a bőrt. Nem véletlen, hogy számos kozmetikai cikkben is találkozhatunk avokádó olajjal.


Hozzávalók:

2-3 db érett avokádó
fél citrom leve
só, bors, fokhagyma

1. Az avokádókat meghámozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk, és egy tálba tesszük.
2. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymanyomón átpréselt fokhagyma gerezdeket, majd botmixerrel az  egészet krémesítjük.
3. Végül hozzáadjuk a citromlevet is. Akár azonnal fogyaszthatjuk. :)

Szendvicskrémként nagyon finom!

Ani
Tisztán,tudatosan!

2014. február 18., kedd

Zabpelyhes kenyér élesztő nélkül

Könnyen elkészíthető, és nincs benne élesztő. Candida diétában és cukorbetegek is fogyaszthatják. Elkészíthető hagymás változatban is.


Hozzávalók:

1 bögre zabpehely
2 bögre graham vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 ek. szódabikarbóna
magok: szezámmag, lenmag, napraforgó-, egész szemű mák
fűszerek: só, köménymag
3-4 ek. hidegen sajtolt olaj
kb. 1.5 dl langyos víz

1. Először jól elkeverem a száraz hozzávalókat, beleteszem a magokat és a fűszereket is.
2. Hozzáadom az olajat, ezzel is elkeverem, majd annyi vizet adok hozzá, hogy egy jól formálható tésztát kapjak.
3. Kenyér formájúvá gyúrom, a tetejét megkenem vízzel, majd előmelegített sütőbe (légkeverés, 180 fok) teszem. 15 perc után leveszem a sütő hőfokát 150 fokra, és még 15 perc alatt készre sütöm.
4. Ha elkészült csavarjuk ruhába, hogy sokáig puha maradjon!

Szendvicskrémekkel, zöldségekkel nagyon finom!

Ani
Tisztán, tudatosan!

2014. február 7., péntek

Céklás-almás ital

A cékla kiváló téli vitaminforrás lehet. Gazdag káliumban, kálciumban, foszforban és vasban, valamint A-, B- és C-vitaminban. Antioxidáns tulajdonságú, és híres még vérképző hatásáról is. Egyszóval igazi szuper növény, ami senkinek sem hiányozhat az étrendjéből. És ahogy azt már tudjuk, a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, mivel így minden értékes anyagot megőríz.
Íme egy tipp reggelire, vagy vacsorára.


Hozzávalók:

1 banán
1 alma
2 közepes cékla
pár csepp citromlé
tisztított víz

1.A hozzávalókat a fenti sorrendben a turmixgépbe tesszük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen elfedje.
2. Teljesen simára turmixoljuk, majd fogyasszuk egészséggel! :)

Ani
Tisztán, tuatosan!

2014. január 28., kedd

Burgonyás csicsóka krémleves

A csicsókáról jól megérdemelten sokat hallani mostanság. Jótékony élettani hatásai miatt fogyasztása reneszánszát éli. Termesztése egyszerű, mivel jó szárazságtűrő, igénytelen növény. Kedveli a homokos talajt is.


Fogyasztása különösen a cukorbetegeknek ajánlott, mivel képes szabályozni a vércukorszintet. Prebiotikus hatású, magas ballasztanyag tartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, javítja a bélrendszer működését. Magas kálium, kalcium, magnézium és foszfor tartalommal rendelkezik. Jelentős szerepük van az erek védelmében, rendszeres fogyasztásával csökkenthetőek a szív és érrendszeri betegségek, támogatja az immunrendszer megfelelő működését, valamint a hormonális egyensúlyt is támogatja.
Ide kattintva még többet olvashatsz a csicsóka jótékony hatásairól.




Hozzávalók:
6-7 gumó csicsóka
2 szem burgonya
1-2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fűszerek: petrezselyem, lestyán, tárkony, himalája só, fehér bors
hidegen sajtolt olaj

1. A csicsókákat és burgonyát megtisztítjuk, a hagymát felkockázzuk. Kevés olajon picit megpirítjuk őket, majd felöntjük vízzel.
2. Főzés közben fűszerezzük, majd a fokhagymát is hozzáadjuk.
3. Végül az egészet összeturmixoljuk.
4. Fokhagymás pirítóssal tálahatjuk. :)


Ani
Tisztán, tudatosan!


2014. január 15., szerda

Répás algasaláta

Először is Boldog Új Évet kívánok mindenkinek! :) Ezúttal egy igazi tisztító, vitaminbomba receptet hoztam, melyet Ildi készített.



Hozzávalók:

25 g Arame tengeri alga
2 szál répa
vöröshagyma, fokhagyma
szezámmag
citromlé
fűszerek: só, bors, tamari szójaszósz

1. 10-15 percre beáztatjuk az algát, és lereszeljük a répákat.
2. Kevés olajon hagymát pirítunk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a reszelt répát, végül a szezámmagot is, és együtt pirítjuk őket tovább.
3. Kinyomkodjuk az algát, és hozzáadjuk a szezámmagos répához. Tovább pirítjuk őket, majd fűszerezzük sóval, borssal, citromlével és tamari szójaszósszal.

Hidegen és melegen is nagyon finom. Az alga pedig kiválóan helyettesíti a tésztát.

Ani
Tisztán, tudatosan!

2013. december 22., vasárnap

Mákos beigli másképp

Azoknak ajánlom ezt a receptet, akik nem bánják, ha a beigli idén nem a megszokott módon készül és néz ki. De hívhatjuk extrán mákos karácsonyi sütinek is. :)


Hozzávalók
a tésztához:
2 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
1 bögre graham liszt
3-4 ek. darált mák
1 csomag sütőpor
kevés növényi margarin
kb. 2 dl növényi tej

a töltelékhez:
1 bögre darált mák
1 alma
1 banán
1 nagy marék áztatott mazsola
befőtt vagy fagyasztott meggy
fél citrom és fél narancs leve
vanília

1. A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd kb. 1.5 dl növényi tejben olvasszuk meg a margarint. Ezt adjuk hozzá a lisztekhez, keverjük el, majd annyi tejet adjunk még a tésztához, hogy egy könnyen formálható, gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk.
2. Lereszeljük az almát, hozzáadjuk a citrom és narancs levét, majd hozzákeverjük a mákot. A pár órára beáztatott mazsolát kevés vízzel, egy banánnal, és kevés meggyel összeturmixoljuk. Ez fogja adni nekünk az édes ízérzést, és ettől lesz krémes. Hozzákeverjük a mákos almához. Egy kevés vaníliát is elkeverünk benne.


3. A tésztát egy kisebb és egy nagyobb nagyobb részre osztom. A nagyobb rész lesz a talpa, a kisebb a teteje. Sütőpapíron kerekre nyújtom, majd a sütőforma segítségével kellő nagyságúra körbevágom. Beleteszem a sütőpapírral együtt a formába, majd a maradék tésztát eldolgozom a széleken, peremet adva a sütinek.


4. Ráteszem a tölteléket, szépen eloszlatom.
5. A maradék tésztát is kerekre nyújtom, minél vékonyabbra, és ráillesztem a süti tetejére. Villával megszúrkáljuk picit, és mehet is a sütőbe. :)
6. 180 fokon készre sütjük kb. 25 perc alatt.

Mindenkinek jó étvágyat és kellemes ünnepeket kívánok!

Ani
Tisztán, tudatosan!

2013. november 17., vasárnap

Őszi zöldséges penne zabpelyhes öntettel

Ez most nem az én érdemem, de nagyon szeretném megosztani veletek ezt az isteni tésztás receptet. Nagyon különleges íze lett, amit talán a fűszerezésnek, és a megalkotója kreativitásának köszönhet.



Hozzávalók:

1 szál sárgarépa
negyed fej lilakáposzta
negyed fej zeller
2 levél kelkáposzta
2 fej lilahagyma
1 zacskó durum penne tészta
fűszerek: himalaya só, bors, fehérbors, cayenne bors, pirospaprika, chili, római kömény, 1 ek. balzsamecet

1. A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük. Wokban, kevés olajon elkezdjük pirítani. Lassan hozzáadjuk a fűszereket, és tovább pirítjuk.
2. Külön serpenyőben megpirítjuk a lilahagymát.
3. Megfőzzük a tésztát.
4.Öntetet készítünk pár ek. őrölt zabpehelyből és egy kevés zövényi tejből. Sót, borsot itt is lehet használni.
5. Az öntettel kikenünk egy jénai tálat, majd beletesszük a lecsepegtetett tésztát, és összekeverjük a pirított lilahagymával és zöldségekkel. A maradék öntetet is hozzákeverjük, majd előmelegített sütőben átsütjük.

Készült: Marci receptje alapján.

Ani
Tisztán, tudatosan




2013. november 10., vasárnap

Zöld turmix, a folyékony napfény

Már régóta szemezgetek a nyers konyhával. Úgy érzem, hogy teljesen  nem tudnék áttérni kizárólag nyers kosztra, de pár dolgot azért ellestem már. Ezek közé tartozik a zöld turmix is. Három hete minden reggelem két nagy pohár zöld turmix elfogyasztásával kezdem, és nagyon pozitívak a tapasztalataim. Egyrészt nagyon finom, másrészt annyi energiát ad, hogy leszoktam a kávézásról. Sokkal energikusabbnak érzem magam, és az emésztésemnek is nagyon jót tett.
Rengeteget lehet olvasni a jótékony hatásairól. Lúgosítja a szervezetet, kitűnő fehérje és mikro tápanyag forrás. Mindenkinek csak ajánlani tudom. A zöld turmix maga a CSODA.
Íme egy kis kedvcsináló: http://www.fittnok.hu/zold-turmix-green-smoothie
http://napielemozsia.hu/cikkek/zoldturmix-az-elet-itala#.Un1KNnDZt58


Spenótos-rukkolás zöld turmix

Hozzávalók:

2 marék spenót
1 marék rukkola
1 levél kelkáposzta
2 banán
fél citrom leve
kb. 3 dl tisztított víz

Minden alapanyagot beleteszünk a turmixgépünkbe, és simára turmixoljuk. Az eredmény egy pikáns, kellemes ízű ital lesz, amiből nem tudunk majd eleget inni. :)

Ani
Tisztán, tudatosan!

2013. október 15., kedd

Ételed legyen orvosságod!

Nem véletlenül a fenti mondat a bejegyzés címe. Fontosnak tartom a tudatos táplálkozást, hogy vitaminok helyett inkább az ételeink segítségével töltsük fel raktárainkat. Persze ha már fenn áll valamilyen hiánybetegség, nincs mit tenni, de odafigyeléssel megelőzhető lehet a baj.
Az állati eredetű élelmiszerek elhagyása esetén jobban oda kell figyelnünk egyes vitaminok és ásványi anyagok megfelelő mennyiségére étrendünkben.
Ezek a következők: D-vitamin, B12-vitamin, folsav, vas, cink, kalcium, jód, omega-3 zsírsav és fehérje.
Készítettem egy kis listát, hogy mely zöldségek, gabonák, élelmiszerek kerüljenek gyakrabban a tányérunkra, hogy pótolhassuk a hiányokat.

D-vitamin
miért szükséges?: csontritkulás megelőzése, csontképződés folyamatához
növényi források: erdei gombák, zabpehely, sörélesztő, búzacsíra, hidegen sajtolt olajok, kakaóbab
Előanyaga napfény hatására a bőrben is képződik, ezért napi 10-15 perc arc és kéz napoztatás is jótékony.

B12-vitamin
miért szükséges?: vörösvértestek képzése, fehérje- és szénhidrát-anyagcsere
növényi források: csírák, algák, sörélesztő

Folsav
miért szükséges?: vérképzéshez, DNS-szintézishez, gyomor-bélrendszer épségéhez
növényi források: lencsefélék, babfélék, csicseriborsó, zöldborsó, napraforgómag, spárga, spenót, saláták, nyers brokkoli, paradicsom
Várandós anyáknak különösen fontos a megfelelő folsav bevitel az embrió gerincének fejlődéséhez.

Vas
miért szükséges?: oxigén szállítás, hemoglobin-szintézis, enzimek működése
növényi források: magvak, dió, mák, zabpehely, bab, spárga, spenót, zöldborsó, zöldbab, erdei gombák, cékla, paradicsomlé, körte, őszibarack, sárgabarack, szilva

Cink
miért szükséges?: inzulin termelés, fehérje-, szénhidrát- és zsír-anyagcsere, növekedés, nemi fejlődés, szaporodás
növényi források: csírák, búzakorpa, zabpehely, mandula, datolya, málna

Jód
miért szükséges?: pajzsmirigy hormonok termelése, anyagcsere szabályozása, idegrendszer szabályozása
növényi források: tengeri algák, hínár

Omega-3 zsírsav
miért szükséges?: szívvédő hatású, gyulladáscsökkentő, javítja az immunrendszer működését
növényi források: lenmagolaj

Növényi fehérjék
miért szükséges?: DNS-szintézis, izmok és sejtek felépítéséhez
növényi források: teljes kiőrlésű tönkölybúza, barna rizs, babfélék, lencsefélék, csicseriborsó, mandula, zabpehely, babcsíra, brokkoli, spenót, leveles kel, kelbimbó

Kalcium
miért szükséges?: csontok és fogak épsége, izmok megfelelő működése
növényi források: mandula, mogyoró, diófélék, szezámmag, brokkoli, petrezselyem



Ani
Tisztán, tudatosan!

2013. szeptember 24., kedd

Cukkini pástétom

Tudom, hogy immár vége a cukkini szezonnak, de azért lehet még kapni a piacon, így talán hasznát vehetitek a cukkinis receptjeimnek. :) A cukkininek tényleg nagyon sok felhasználási lehetősége van, szinte bármit készíthetünk belőle. A pástétomot elsőre kétségek fogadták, de aki megkóstolta, többet is kért belőle. A titok a fűszerezés, és a jó alapanyagok. De erre már biztos mindenki magától is rájött, aki a vegán konyha kedvelője.






Hozzávalók:

2-3 kisebb cukkini
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
hidegen sajtolt napraforgó étolaj
himalája só, fehér bors, friss oregano levelek, római kömény

1. Felszeleteljük a cukkiniket és a hagymát, majd kevés olajon megpároljuk.
2. Amikor kellően megpuhult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és ízlés szerint fűszerezzük.
3. Végül botmixerrel vagy turmixgéppel krémes állagúra pépesítjük.

A római kömény és friss oregano levelek különleges ízt kölcsönöznek a pástétomunknak, valamint gyógyhatásuk sem mindennapi. A természet antibiotikumának is hívják őket, mert rendkívül jó baktériumölő tulajdonsággal rendelkeznek. Az oregano enyhíti a gyulladásokat, elpusztítja a szervezetbe került kórokozó baktériumokat. A római kömény antibiotikus hatása mellett segíti az emésztést és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.

Ani
Tisztán, tudatosan!