2011. november 20., vasárnap

FUR

Szőrme. Vagyis kegyetlenül megölt állatok lenyúzott bundája, amit sokan még mindig sikkesnek tartanak. De vajon tisztában vannak-e azzal, hogyan kerül a boltokba a "csinos" kis pamacsos csizma, meg az "elegáns" kabátka.
A szőrmének szánt állatokat többnyire szőrmefarmokon nevelik.Az ilyen farmokon az állatok olyan kis ketrecekben nőnek fel, hogy mire elérik a felnőtt kort, alig férnek el benne, lábaik eldeformálódnak. A szőrmeállatok másik részét a vadonból fogják be. Ők még rosszabbul viselik a bezártságot. Sokszor egymást, de saját magukat is megcsonkítják. A befogásra használt módszerek pedig gyakran eleve az állatok halálát okozzák. Arról nem is beszélve, hogy Kanadában még mindig engedélyezik a fókavadászatot. Így évente több mint 300 ezer bébifókát mészárolnak le bunkósbottal. Eközben Ázsiában kutyák és macskák bőréből állítanak elő olcsó szőrmét, játékokat, kiegészítőket. Az iparág pedig virágzik. Sok esetben álneveken tüntetik fel a szőrme eredetét, vagy egyszerűen csak kikerülik az eredet meghatározását.
A részletekbe nem szeretnék belemenni, de nem éppen emberséges módon ölik meg szegényeket.
A szőrme azon kívül, hogy állatok életébe kerül és fölösleges luxus, környezetünket vagy éppen egészségünket is károsítja. A szőrme készítése során rengeteg veszélyes hulladék keletkezik, kezdve az állatok tetemeivel. A bőr/szőrme zsírtalanítása, kikészítése során pedig olyan vegyületek keletkeznek, melyek komoly veszélyt jelentenek vizeinkre és talajunkra.
Az állatok életén túl tehát környezeti és egészségügyi kockázatot is jelent a szőrméből készült termékek támogatása. Ezért ne vásárolj olyan termékeket, melyek szőrmével vannak díszítve, esetleg kétes az eredetük.

Ha bővebben is szeretnél olvasni a témával kapcsolatban:

http://www.noeallatotthon.hu/szorme/tenyek.html

http://www.fokuszbanano.hu/csaj_kucko/trend/3044/felejtsd_el_a_szormet

http://velvet.hu/trend/bunda60207/


http://www.haziallat.hu/ace-ventura/allatvedo/kinek-a-bundaja/500/


http://www.youtube.com/watch?v=VTZQnQeAPJc

Végül pedig egy szomorú "mese", amit egy kedves ismerősöm készített:

http://www.youtube.com/watch?v=Jl0oVVxDhA4


Ani

2010. február

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése