2011. november 21., hétfő

Gondolatok a vegetáriánusságról

Sokan úgy gondolják,  ez valamiféle lemondással jár. Valójában semmi nehézség nincs benne, de mindez csak gondolkodás függvénye. Persze senki sem úgy születik, hogy vegetáriánus. Sajnos a norma azt diktálja, az az elfogadott, hogy húst eszünk már csecsemőkortól. Ezt teljesen természetesnek gondoljuk.
Mikor valaki észreveszi, hogy nem eszek húst, ez első kérdése a 'miért?'. Miért is? Mert azt gondolom, hogy az állatok nem azért vannak a világon, hogy az ember megegye, kihasználja őket minden lehetséges módon. Nagyanyáink idején még csak hetente egyszer került hús az asztalra (jobb esetben), az állatokat is maguk nevelték. Ezzel úgy gondolom nincs is semmi gond. Mai fogyasztás orientált világunkban viszont az emberek többsége naponta többször is húst eszik, azon pedig nem gondolkodik el, hogy is kerül az a tányérjára. Ezzel van a probléma. Hogy ész nélkül termelünk és zabálunk, csak magunkkal foglalkozva. Pedig van élet hús nélkül is. És ha megfelelően táplálkozunk a hiánybetegségek is elkerülnek.
A vegetáriánusságnak is több formája lehet.
Vannak a lakto-ovo vegetáriánusok (na ez vagyok én :-D), akik csak húst nem esznek. Tojást, tejet és tejtermékeket igen. Aztán van aki csak tojást nem, tejet és tejterméket viszont igen, és fordítva. Valamint vannak a vegánok, akik semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak. Ez is elgondolkodtató. Hiszen sajnos általában a tej és tojás sem éppen emberséges úton kerül a boltok polcaira. Lehet előbb-utóbb vegán leszek?
A vegetáriánusság az esetek többségében nem ér véget a táplálkozással. Ez egy életforma. A vegetáriánusok többsége más tekintetben is kiáll az állatok jogaiért, igyekszik semmi olyan terméket nem vásárolni, ami bármilyen módon az állatok megölésével, bántalmazásával van kapcsolatban. Például olyan kozmetikumokat vásárolunk, melyeket nem állatokon teszteltek. Később ezzel is foglalkozok majd. ;-)
Szóval ha valaki még megkérdezi MIÉRT, én is megkérdezem tőle, hogy ő MIÉRT NEM!?

Ani

2010. január

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése