2011. november 22., kedd

Továbbgondolva- a nagyüzemi állattartásról

Az a hústermelés, ami társadalmunk megnövekedett igényeit ki tudja szolgálni, sajnos nem lehet humánus. A cégek számára a profit az első, így igyekeznek minél többet, minél kevesebb idő alatt termelni, hogy tarthassák a tempót versenytársaikkal, valamint a megnövekedett igénnyel. Ezt természetes körülmények között elérni lehetetlen, így bevált szokás az állatok növekedésének, tejhozamának stb. serkentése speciális takarmányokkal. Így lehetséges, hogy a szarvasmarhák pl. 4-5 éves koruk helyett már 14 hónaposan elérik vágósúlyukat, a csirkéket pedig 41-42 napos korukban vágják le. Az állatok tápjába ezen kívül belekevernek bármit, hogy megspóroljanak pár forintot (toll, vér, trágya, elhullott társaik maradványai stb.). Így tulajdonképpen egymással etetik őket. Most ezek után gondoljuk végig, vajon mennyire lehet egészséges az a hús, amit az ilyen körülmények között nevelt állatokból állítanak elő?
A másik borzalom a haláluk előtt éri őket. A vágóhídra szállítás. Sokszor napokat utaznak összezsúfolva, melegben, víz és élelem nélkül. Ilyenkor az sem meglepő, ha az utazás néhány állat életébe kerül.
A termelés siettetése természetesen végig kíséri az előállítás egész folyamatát. A vágóhídra érve sem lassul a tempó...
Jó lenne, ha az emberek megállnának néha egy percre és elgondolkoznának mi zajlik, hogy kerül a pultokba a fincsi párizsi. Tényleg bármit megtehetünk? Lássunk a dolgok mögé is!
Az etikai kérdéseken túl, környezetvédelmi szempontból is vissza kéne fognunk magunkat a húsfogyasztás terén. Az állattartás miatt erdőket irtanak ki, hogy új legelőket, mezőgazdasági földterületek nyerjenek. A National Geographic 2007-es adatai szerint az amazóniai esőerdők mintegy 20%-át vágták már ki az állattartás miatt. Ha ez eléri a 40%-ot, az már visszafordíthatatlan ökológiai katasztrófát fog előidézni. "A FAO és a WHO számításai szerint 1 hektár földdel 22 embert lehet ellátni egy évig, ha krumplit termelnek rajta, 19 embert, ha rizst, és csak 1-2 embert, ha birkát vagy szarvasmarhát."
Én ezzel az egésszel nem azt akarom mondani, hogy elítélem a húsfogyasztás minden formáját, és mindenki legyen vegetáriánus. Csak azt, hogy normális viszonyok közé kéne visszaszorítani a húsfogyasztást és a hústermelést. Hogy ne ilyen körülmények között kelljen "élnie" és meghalnia sok-sok ezer állatnak naponta a mi kényelmünk miatt.
Egy idevágó zene:
http://www.youtube.com/watch?v=XN2FrUUq-zI

Ahonnan pár infot merítettem, és ahol részletesebben olvashattok a témáról:
http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/529

Ani

2010. február

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése