2011. december 2., péntek

E, E, E avagy jó tudni mi kerül az asztalunkra

Tartósítószer, színezék, csomósodásgátló, aromák, ízfokozók, emulgeálószerek... Ezek naponta előfordulnak étrendünkben, sajnos észrevétlenül. Az élelmiszer-adalékanyagok manapság már szinte mindenben jelen vannak, mondhatni elkerülhetetlenek. A XXI. század vegyiparának legjelentősebb termékei az ételek színét, állagát, eltarthatóságát, kinézetét hivatottak javítani. Így a kevésbé jó alapanyagokból készült termékek is könnyen eladhatóak, ugyanakkor olcsó az előállításuk. Tehát itt jön megint a pénz, a nyereség. Olcsó alapanyagokból olcsó termékek, amit zabál a nép.
De nézzük csak meg közelebbről, mit is tömünk magunkba nap mint nap.
Az adalékanyagoknak számos csoportja van: színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok, emulgeálószerek, emulgeáló sók, sűrítőanyagok, zselésítő anyagok, stabilizátorok, ízfokozók, étkezési savak, savanyúságot szabályozó anyagok, csomósodást és lesülést gátló anyagok, módosított keményítők, édesítőszerek, térfogatnövelő szerek, habzásgátlók, fényező anyagok, lisztjavító szerek, szilárdító anyagok, nedvesítő szerek, kelátképző anyagok, enzimek, tömegnövelő szerek,hajtógázok és csomagológázok.
Már elolvasni sem jó őket. A probléma pedig egyrészt az, hogy sokakban allergiát válthatnak ki, másrészt pedig a hosszútávú hatásaik az emberi szervezetre nem ismertek. Az bizonyos, hogy sok más mellett növelik a rák előfordulásának kockázatát, valamint főként nekik köszönhető a mindenki által gyűlölt narancsbőr is. Persze egy adalékanyag sem kerülhet úgy piacra, hogy ne tesztelnék őket, de sok kicsi sokra megy. Azt persze már mondanom sem kell, hogy állatkísérletek sora útján jutnak el a tökéletes kombinációig. Amit viszont az állatkísérletek sem mutatnak ki, hogy mi lesz évtizedek múlva. Lehet felfedezték az örök fiatalság titkát, konzerváljuk magunkat. Fanyar vicc volt, de az ételekből a szervezetbe került mesterséges anyagok bizony felhalmozódnak bennünk, lerakódnak sejtjeinkbe, és később betegségeket válthatnak ki.
Amit tehetünk, hogy odafigyelünk arra, mit veszünk meg a boltban. Nem árt figyelni a termékek címkéit, mit tartalmaz a megvásárolni kívánt étel. Amit lehet, készítsünk el otthon. Ne vásároljunk félkész termékeket, ezek a legkárosabbak (aranyló halrudacskák, szilvásgombóc, sajtroppancs, gyorsfagyasztott parasztreggeli, csak hogy párat említsek). Kerüljük a már kinézetre sem túl megnyerő élelmiszereket, gondolok itt a szép színes cukorkákra, gumicukrokra, színezett üdítőkre, energiaitalokra.
A legjobb bio élelmiszereket vásárolni, bár e körül is volt már pár botrány. Persze nem mindenki engedheti meg magának, hogy csak bio zöldségeket/gyümölcsöket, bio gazdálkodásból származó élelmiszereket vegyen. Sajnos ezek általában nem olcsók. Ezért érdemes kicsit taktikázni, odafigyelni. Zöldségeket/gyümölcsöket piacon érdemes vásárolni, mert egyrészt olcsóbbak, másrészt pedig talán nem kínai fokhagymával fogunk találkozni. Most már elég sok helyen lehet kapni bio élelmiszereket, így nem feltétlenül kell bioboltba mennünk ezekért. Itt sokszor olcsóbban tudjuk megvásárolni ugyanazokat az élelmiszereket.
Tehát járj  nyitott szemmel, vásárolj tudatosan!

Bővebben:

Ani

2010. június

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése